Megy a gőzös…

Ünnepélyes nosztalgiautazás Budapest és Vác között. Az első magyar vasútvonal 170. évfordulóján, 2016. július 15-én nosztalgiavonat indult a Nyugati pályaudvarról.

A Gőzfelhős Jubileumi Különvonat a váci, teljesen felújított vasútállomásra érkezett, ezután rendhagyó idegenvezetésre, folklórprogramokra invitálták a vendégeket.

DSCN7107

Reformkori időutazásban lehetett részük azoknak, akik a nosztalgiavonatra szálltak. Az érkező utasokat fúvószenekar fogadta a barokk kisvárosban, ahol a reformkort utcaszínházi előadásokkal, vasúttörténeti kiállítással, rikkancsokkal, fröccsös mulatozással és utcatárlattal idézték meg.

DSCN7101

Az érdeklődők megtekinthették a város nevezetességeit, köztük a püspöki palotát és az ország egyetlen diadalívét, amelyet 1764-ben emeltek, Mária Terézia látogatására. A Curia középkori épületének pincéjében bortörténeti kiállítás nyílt, ahol alapos és érdekes előadásokat is hallgathatott az érdeklődő sokaság. Az épület földszintjén Sajdik Ferenc kedvesen dülöngélő figuráiból alkotott karikatúrái idézték fel a város történetének fontos pillanatait – például az első vonat begördülését a váci vasútállomásra.

Szerző: LGY

Önnek ajánljuk