Cegléd mindig érdekes látnivalókkal vár

Pest megyei gasztro-élmények, ceglédi módra

Kossuth városában nemcsak néhány órára érdemes megállni – amint az a Magyar Turisztikai Ügynökség által a közelmúltban szervezett study touron kiderült – hiszen sokszínű, hagyományt őrző és mégis modern gasztronómiai kínálattal, érdekes látnivalókkal és programokkal várják Pest megye ezen vidékén az ide érkezőket, az év minden szakában.

Bolyhosi pálinka, szilvás hússal

Az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde nemcsak finom italaival lep meg, hanem azzal is, hogy tavacskájuk közepén egy különleges szabadtéri üzleti tárgyalót kialakítani, amilyet Japánban látott a tulajdonos. A több díjat elnyert pálinkák mellé Szilvás Húst kínáltak, a helyi üzem – egyebek között – finom mangalica termékeiről híres.

Pálinkaválaszték
[Fotó: László Gyula]
Cegléd aktuális szlogenje: több mint gondolnád. Ez megalapozottnak tűnik, hiszen turisztikai attrakciói sokrétűek: múzeumok, köztük az Európa-szerte ritkaságnak számító Dobmúzeum, az impozáns méretű református templom, az evangélikus templom új orgonája, a város külső területén található Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, a strand, valamint a fiatalok által kedvelt csúszdapark, a mellette lévő népszerű Hotel Aquarell-lel.

Laskafesztivál és Gokart Park

Hegedűs Ágota alpolgármester a városháza dísztermében beszámolt az újságíróknak a gazdag programkínálatról, közte a Laskafesztiválról és a Ceglédi Vágtáról.

A virágözönben megbújó Bognár Gokart Park igazi meglepetés Nyársapáti és Csemő határában, ilyenből kevés van az országban. A látogatók több mint 40 százaléka itt is külhoni turista.

Gokart pálya

Arra, hogy uegléd Kossuth városa, nemcsak a történelmi emlékművek és szobrok figyelmeztetnek. Az országos hírű Békebeli Cukrászda tulajdonosa, a Franciaországban tanult Lajos Mary – mestercukrász, valamint macaron- és csokoládémester – már több helyen bemutatta külföldön, hogyan készülnek Kossuth kedvenc süteményei. A cukrászda törzsvendégeinek majdnem a fele külföldi, a környéken élő jelentős számú holland család, valamint számos budapesti gyakran keresi fel a mára izgalmas kreációiról híres üzletet, ahol a világ legfrissebb trendjeit követő süteményeket, csokoládéféléket lehet megkóstolni. Jó néhány budapesti cég szinte csak innen rendel sós és édes ropogtatnivalókat és más cukrászati készítményeket.

Lajos Mary cukrászdája

Rió, Rió, Cegléd

Mary legújabb kreációja a Rió, Rió,Cegléd nevet viseli – ő ezzel a málnás-vaníliás könnyed, korszerű süteménnyel tiszteleg a ceglédi illetőségű olimpikonok előtt.

Bár úgy vélnénk, hogy errefelé inkább a kajszi, a meggy és a cseresznye terem szépen, a szőlő is kedveli e vidéket. Nemcsak pálinkának jó alapanyag, persze. Bár az Alföld régen nem dicsekedhetett boraival, ezt megcáfolja Kökény Benő és fia családi pincészete. A 13 hektáron gazdálkodó borász egy nagyon szépen parkosított, hatalmas pincekomplexummal bíró, ultramodern birodalmat épített itt ki, ahol egymást érik az esküvők és más rendezvények.

Szerző: Elek Lenke

Önnek ajánljuk