Pannónia gyöngyszeme: a Balatonboglári Borvidék

A Balaton déli partján elterülő Balatonboglári Borvidéket szokás Pannónia gyöngyszemének is nevezni. A Somogyi-dombság ölelésében levő Borvidék 37 települést foglal magába, összes szőlőterülete 3200 hektár, melyek közül 2800 hektárt gazda művel. 
 
Bujdosó Ferenc
Bujdosó Ferenc
A Borvidék története a római korig nyúlik vissza és töretlenül folytatódik napjainkig. A középkorban elismert szőlős terület volt Somogy vármegye, II. Ulászló király által adományozott címerpajzsban szőlőfürt látható, a szőlő a föld termékenységét és a somogyi bor bőségét jelképezi. A dél-balatoni tájon lösztakaró az uralkodó, északról a Balaton vízfelülete határolja, a kettő együtt különleges mikroklímát eredményez, ennek is köszönhető az itt készült borok kiváló minősége. A következőkben bepillantást nyerhetünk a Balatonboglári Borvidékre, köszönhetően annak, hogy a közelmúltban két Dél-balatoni neves borász mutatkozott be a fővárosban.

A Bujdosó Pincészet borbemutatójára a Veritas Borkereskedés Dohány utcai üzletében került sor. Bujdosó Ferenc, a Pincészet vezető borásza elmondta, hogy 80 hektár szőlőbirtokon gazdálkodnak. Szüleik több évtizedes tapasztalata, és a napjainkban használt borászati technológia eredményeként minőségi borok kerülnek ki a birtokról. A minőség a védjegyük, ezért a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot maguk végeznek. 14 hektáron világfajtákat termelnek, így Oportót, Saugvinon Blanc-t, Merlot, és Cabernet Saugvinon-t. A Tramini ültetvényük 22 hektárt foglal el, az aszúsodásra hajlamos szőlőfajta igen jól érzi magát a napfényes területen. A világfajták mellett megtaláljuk még a Sárgamuskotályt, Királyleánykát, Zöld Veltelinit, Rizlingszilvánit és a hazánkban igen elterjedt Olaszrizlinget. Prémium boraikat a Balaton elegáns vitorlásairól, többek között a Nemere, a Sirocco és a Tramontana nevű vitorláshajókról nevezték el. 

A hajókról történő elnevezés előzménye, hogy Feripapa a 70-es években vitorlás hajóvezetői engedélyt szerzett, azóta apáról-fiúra öröklődik a vitorlázás szeretete, így részt vesznek a Kékszalag versenyeken és megnyerték a Borász Regattát. Boraik hajózással kapcsolatos címkéikre Ipacs Géza tett javaslatot, majd megtervezte a címkéket. A Bujdosó Pincészet is tagja a 20 taggal alakult Balaton Körnek, melynek borászai azonos címkével, BalatonBor néven hozzák forgalomba a tisztán Olaszrizlinget tartalmazó palackokat. Büszkék a háromtagú gyöngyöző borcsaládukra, amelyek a Zöld, Kék és Bordó nevet viselik. A borversenyeken bemutatott boraik rendre sikeresen szerepelnek, legutóbb a Balatonboglári Borvidék tavaszi borversenyén a 2015-ös Katamarán Rosé, és a 2013-as Cabernet Franc aranyérmes lett. Szerencsére a borászat szeretete a családban nem csak apáról-fiúra öröklődik, mivel Bujdosó Ferenc lánya is a borászat elkötelezett híve.

 
Pócz József
Pócz József
 
Pócz József, a Dél-balatoni Pócz Pincészet borásza a főváros szívében található Kadarka Borbárban mutatta be borait. A Pócz Pincészetet 1991-ben alapították, de a család szőlőtermesztéshez, borkészítéshez való kötődése generációkra vezethető vissza. A Pócz Pincészet szőlőbirtokai Balatonbogláron (Kokas-hegy) és Balatonlellén (Kishegy és Berki-dűlő) találhatók. A 10 hektáros szőlőterület 60 százalékát fehérszőlő-, 40 százalékát kékszőlő-fajták adják. Főbb boraik között a világfajták (Sárgamuskotály, Rizlingszilváni, Chardonnay, Saugvinon Blanc, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Saugvinon) mellett megtalálhatók a Kárpát-medencei fajtákból (Irsai Olivér, Zöldveltelini, Olaszrizling, Kékfrankos) készült borok is. A fehérborok készítése során a Pincészet számára fontos szempont, hogy a Borvidékre jellemző gyümölcsösséget tükrözze. 

A rozét a kékszőlő fajták előszüretéből készítik, míg a könnyedebb vörösborokat acéltartályokban, a testesebbeket pedig barrique hordókban érlelik. Borászati filozófiájuk: átmenteni és megőrizni a szőlő íz-, zamatgazdagságát, gyümölcsösségét. A sok szőlőfajta kiváló lehetőséget nyújt a magas minőségű Cuvée borok készítéséhez. Pócz József vallja, hogy a Cuvéek jelenítik meg igazán a pincészetek egyediségét, a borász ízlésvilágát és a borvidék kiváló adottságait. A prémium minőségű borok elismerése nem marad el, ennek legutóbbi tanúbizonysága, hogy az idei Balatonboglári Borvidék borversenyen a 2015-ös évjáratú Kokas-hegyi Chardonnay-t aranyéremmel díjazták. Pócz József munkájában segítségére vannak gyermekei és párja, bízik benne, hogy unokái is folytatják majd nagyapjuk életformáját.

 
Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk