Egyre kevesebb a „mindenáron” vásárolni akaró vevő

A VII., VIII. és IX. kerület ingatlanpiaca.

Az eladók az elmúlt negyedévben is a reálisnál magasabb árakon hirdették meg lakásaikat, így nőtt a választék a VII., VIII. és XI. kerületek ingatlanpiacán. Ez viszont azzal jár, hogy a tulajdonosok nehezebben tudják értékesíteni ingatlanaikat, mint néhány hónappal ezelőtt. Ráadásul egyre kevesebb az olyan vevő, aki gyorsan és “mindenáron” szeretne vásárolni.

A túlárazott lakások iránti kereslet az elmúlt negyedévben határozottan csökkent – szögezte le a Balla Ingatlanirodák VII., VIII., és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője, Hart Erzsébet. Ez a folyamat nem mellesleg azt is eredményezi, hogy megnövekedett az ingatlanirodához “beadott” lakások száma. Ennek oka, hogy mivel egyre több eladó nem tudja értékesíteni ingatlanát, így mind nagyobb számban veszik igénybe ingatlanközvetítő segítségét az eladás során.

Pórul járhatnak az eladók

Az előbb említett folyamat hatására viszont egyre nagyobb különbség mutatkozik az hirdetési, vagyis az irányárak, illetve a tényleges értékesítési árak között. Erre mindjárt említett is egy példát az ingatlanközvetítő: a közkedvelt József Attila lakótelepen egy jó állapotú 37 négyzetméteres lakást először 14,9 millióért hirdettek, amiért az érdeklődők 14,1 majd 14,7 millió forintot ajánlottak, amit az eladó nem fogadott el. A vevőjelölt azonban a választéknak köszönhetően gyorsan talált másik lakást, így végül az említett lakás 14,5 millióért kelt el.

Hart Erzsébet megfigyelései szerint a vevők körében továbbra is a készpénzzel rendelkezők dominálnak, de nem mindegyikük befektető, sokan vásárolnak közülük saját részre is lakást. A befektetők jellemzően inkább bérbeadás miatt vesznek most ingatlant, mivel egy kis ráfordítás után könnyen ki tudják adni a lakást. Viszont a továbbértékesítés jelenleg nem jó üzlet számukra, hiszen a magas árak miatt nem éri meg nekik egy nagyobb felújításba belefogni, mert nem érnek el megfelelő hasznot rajta.

Csökkennek az árak a bérlakások piacán

Az említett kerületekben viszonylag könnyen megy a bérbeadás, mert ezeken a környékeken sok az egyetem, a munkahely, jók a közlekedési adottságok. A jelentős kereslet miatt egyre több a kiadó lakás is, de tulajdonosaiknak meg kell barátkozniuk azzal a helyzettel, hogy már nem tudják olyan magas áron és olyan gyorsan kiadni ingatlanainkat, mint akár pár hónappal ezelőtt.

Konkrét számokat is említett Hart Erzsébet: az Üllői úton, a metró vonalánál lévő kétszobás lakásokat most 70-80 ezer forintért lehet bérbe adni, így aztán egyre komolyabb választék alakul ki a piacon ragadt 130-140 ezer forintért kínált lakásokból.

Kedvelt méretek, típusok, környékek és az árak

Az ingatlanvásárlók körében a VII. kerületben most is a Városliget környéke, a VIII. kerületben a Corvin negyed, míg a IX. kerületben a Liliom utca, Viola utca, valamint a József Attila lakótelep metróhoz közelebb eső része a legnépszerűbb. Ezeken belül is leginkább a kulturált megjelenésű, jól karbantartott házakban lévő lakásokat keresik az érdeklődők. A legnagyobb igény a 40-70 négyzetméteres, legalább másfél szobás lakásokra mutatkozik, melyek egyaránt lehetnek téglaépítésűek vagy akár panellakások is.

Ami az árakat illeti, az elmúlt három hónapban a VII. kerületben 380-560 ezer forintos eladási négyzetméterárak alakultak ki, míg a IX. kerületben – ugyancsak a téglalakások körében – 350-420 ezres négyzetméterárak voltak jellemzőek. Ugyanakkor a VIII. kerületi panellakásoknál 240-280 ezres árakkal találkozott az ingatlanközvetítő.

Jönnek az újlakások és az árcsökkenés

Az új lakásoknál a 60 négyzetméter feletti, háromszobás lakások a legkeresettebbek, aminek a szakértő szerint a CSOK lehet az oka. Ezek a lakások persze majd csak valamikor 2017 második felében lesznek beköltözhetők, ennek ellenére megjelenésük némi árcsökkentést eredményezhet majd a használt lakások piacán.

Hart Erzsébet tapasztalatai szerint a beruházók igen nagy lendülettel kezdtek bele az új lakások építésébe, így hamarosan jelentős kínálat alakulhat ki ezekből, ami azzal jár, hogy a kisebb méretű használt lakások kínálata is megnövekedhet jövőre.

Forrás: Balla Ingatlanirodák

Önnek ajánljuk