Téli kalandok, nyári élmények, avagy mit hoz 2016 a turizmusban?

A tavalyi év politikai eseményei átformálták a turizmus térképét. Több régióban elbizonytalanították a messzi távolba indulókat, de akárcsak az Európában kalandozókat is. Fel fog értékelődni a belföldi turizmus, jósolják a szakemberek, és erre következtetnek a laikusok is.

A wellnesssnek mintha kicsit lejjebb menne az ázsiója, népszerűek persze e hétvégi lazítós túrák, főleg miután SZÉP-kártyával is igénybe lehet venni, ráadásul egyes kuponoldalaknak köszönhetően fél áron, de sokan már másra, többre vágynak, mint a meleg vízbe való becsobbanásra és az egész napos evészetre.

Luxusszálló és séta az apátság udvarán

Évekig szinte közhelyszerűen hangzott el az a mondat, hogy jobban ismerjük már Nyugat- és Dél-Európát, mint hazánkat. Nos, itt a lehetőség mindezt pótolni. A megyei TDM-ek és RMI-k közül többen felismerték, hogy népszerűsíteni kell olyan helyeket is, amelyeket szinte alig ismerünk, mint Nagybörzsöny vagy Zebegény, ahol gyönyörű, négycsillagos hotel nyílt a közelmúltban, olyan koncepcióval és design-nal, amelyre Nyugat-Európában is kevés példa akad. Vagy figyelni például a zirci és környékbeli programokra, ahol izgalmas téli túrákat, sétákat tehetünk, és van rá mód, hogy a helyszínen is éjszakázzunk, nem kihagyva a gyönyörűen megújult zirci apátság látogatóközpontját. Futóverseny és disznóölés – mindez része lehet egy néhány napos kirándulásnak, amely talán izgalmasabb lehet, mint napokig a meleg vízben pancsolni.

Síelj itthon! Ez az egyik szlogenje idén a Magyar Turizmus Zrt.-nek. Bár eddig kevés hó esett, a magas hegyekben kiválóan lehet szánkózni, kirándulni. Érdemes tehát meglátogatni a hazai sípályákat is, nem utolsósorban, mert nem kell sokat utazni hozzá, és mindezt hazai, ismerős környezetben tehetjük.

3890

Ma már a bortúrák és borvacsorák mellett divatba jöttek a sajttúrák. Az lenne a fontos, hogy minél több itthon feldolgozott, magyar, minőségi tejterméket vásároljunk – hangzott el a Zrt. egyik tájékoztatóján. Ezek az áruk nemcsak az üzletekben állják meg a helyüket, de turisztikai termékké avanzsálhatnának, ha a belföldi és külföldi turisták sajtutak alkalmával ismerkedhetnének meg velük, üzemlátogatás, kóstoló és vásárlási lehetőség formájában, felfedezve közben akár a régió nevezetességeit is.

Egy finom ötlet: borút után sajtút

Ilyen komplex tejgazdaság és sajtút-állomás ma már működik, például Etyeken vagy Szentén. Hegedűs Imre, a Bicske Mg. Zrt igazgatója egy-egy ilyen látogatás alkalmával megmutatja nemcsak az üzemet, de azt is, mit és hogyan legelnek a tehenei, hogyan készülnek a sajtok és más tejtermékek. Ez különösen hasznos lehet a diákok és fiatal felnőttek számára.

Mindez része lehet a falusi turizmusnak is: minden vidéki kiruccanás lehetőséget ad rá, hogy tényleg megismerjük az országot. A Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épülete adott otthont decemberben a FATOSZ konferenciájának, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium támogatott. A falusi turizmus aktuális kérdéseiről, összetett problémáiról különböző témakörökben hallgathattak meg előadásokat a meghívottak, köztük a minősítési rendszerről, az étkeztetésről, a bővülő pályázati lehetőségekről és a népi építészetről is.

A konferencia előadói között voltak az NGM, FM, NÉBIH képviselői, de neves építészt és festőművészt is felkértek előadónak, akik a vendégházakról és környezetükről esztétikai aspektusból szóltak.

Jogszabályok, pályázatok, védjegyek

Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a falusi turizmus jelenleg hatályos jogi környezetét, annak esetleges gátjait sorolta fel, amelyben folyamatos egyeztetések vannak a szövetséggel. Kiemelte, hogy a FATOSZ a védjegyrendszerének működtetésében élen jár a többi szakmai szervezettel szemben és a falusi turizmus területén van a legtöbb védjegyes szolgáltató, továbbra is törekedni kell a minőségi szolgáltatások nyújtására és a minőség szinten tartására.

3891

Miklovicz Péter, a Gordius Solutions Kft. ügyvezetője a 2014-2020-as időszak több milliárd forintos agrártámogatására hívta fel a figyelmet, különösen kiemelve a Fiatal Gazda pályázatot, az agrárgépek beszerzését, a kertészet és növénytermesztés nyújtotta pályázati lehetőségeket. Örvendetes, hogy némi egyszerűsített eljárásra, nagyobb és szabadabban elszámolható költségekre számíthatnak az egyes pályázatoknál. A helyi termelők, a családi gazdálkodók és fiatal gazdák nagyobb támogatást remélhetnek.

 

A FATOSZ elnöke, Szalók Csilla a falusi turizmus multiplikátor és munkahelyteremtő hatása mellett az adott térség tradicionális értékeinek megőrzésére hívta fel a figyelmet, amely nemcsak az építészeti hagyományőrzésre, de a népi gasztronómia értékeinek megőrzésére is kiterjed. Ennek jegyében rendezték meg a konferencia szünetében a kézműves kolbász- és sajtkóstolókat.

A FATOSZ vezetői közül Fekete Mátyás és Benkovics László a falusi szállásadók engedélyeztetési, pénztárgép, minősítési, étkeztetési és egyéb problémáiról szólt, kérve az egyes hatóságokat, hogy könnyítsenek az adminisztrációs terheken, és egyszerűsítsék a szükséges szabályozásokat.

Zoltai Anna, a NÉBIH főosztályvezetője a falusi vendéglátó konyhájának higiéniai feltételeiről beszélve kiemelte, hogy a falusi vendégasztalon kínált fogások esetében is fontos a személyi és tárgyi higiénia betartása, a megbízható helyről való beszerzés, a nyersanyag nyomon követhetősége, a lehető legrövidebb idő alatt történő feldolgozása, magas hőfokon való kezelése és rövid idő intervallum alatt történő felszolgálása.

Elek Lenke

A hagyomány érték

Önnek ajánljuk