Repülés-élettani Kutató- és Pilótaképző Központot avattak Debrecenben

Átadták a Pharma-Filght kutató-képző központot Debrecenben, tájékoztatták a REVISZ-t. A mintegy 5 milliárd forintos beruházás a világon egyedülálló módon egyesíti magában az egyetemi szintű pilótaképzést, és a speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló laboratóriumi kutatás és kisszériás gyógyszergyártás funkciót.

Debrecen a központ létrehozásával felkerült a repülés társadalmi világtérképére!

A létesítmény megalkotói olyan innovatív koncepcióval nyertek el mintegy 3,5 milliárd forint uniós támogatást, amelynek eredményeként Európában – komplexitásában – mással össze nem vethető intézményt hoztak létre. A légiközlekedés robbanásszerű fejlődése egyre több magasan képzett légügyi szakembert igényel. Erre reagál a 2016-os év elejétől kezdve a Pharma-Flight Kft. és a Debreceni Egyetem együttműködésével itt megkezdődő nemzetközi pilótaképzés, amelyben a Pharma-Flight az Egyetem kihelyezett tanszékeként működik.

A Debreceni Egyetemmel közös gyógyszerkutatás elősegíti a magyar tudományos eredmények megszületését a hatóanyagoknak a hajózó személyzetre gyakorolt hatásainak megismerése területén, későbbiekben a gyártókapacitás pedig lehetővé teszi a pilóták speciális gyógyszerekkel való ellátását. A Pharma-Flight világszínvonalú egészségügyi berendezései és műszerei hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a közlekedés valamennyi ágazatában hatékonyabban lehessen megállapítani a dolgozók alkalmasságát, és segíthet abban, hogy szükség esetén megfelelő egészségügyi és szakmai rehabilitációt kaphassanak a munkavállalók.

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja támogatásával rekordidő alatt elkészült Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központot Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter avatta fel , többek között Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora jelenlétében.
Az ünnepségen Dr. Seszták Miklós rámutatott, hogy az új tudományos és szolgáltató központ a kutatásfejlesztés egyik hiányterületén kezdi el működését, munkahelyeket teremt, és tovább erősíti Magyarország második legnagyobb városának meghatározó nemzetgazdasági szerepét.
Kósa Lajos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Pharma-Flight Kft. olyan kutatási célokat, képzési irányokat tűzött maga elé. amelyek a debreceni tudományos műhelyt az egész ország az egyik legérdekesebb kutatási központjává teszik. Megalkotói úttörő munkát végeztek, mert a MALÉV megszűnése óta először sikeresen újjáépítetik a korábban nagyra értékelt magyar pilótaképzést és elismerést hoznak a magyar légügyi szakértelemnek.

Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere elmondta: „A Debreceni Nemzetközi Repülőtér a régió legdinamikusabban fejlődő regionális repülőtere. Amellett, hogy 2016-ban 7 európai nagyváros, London, Párizs, Brüsszel, Milánó, Eindhoven, Malmö és München közvetlenül elérhető lesz Debrecenből, Münchenen keresztül további 130 város is a világ különböző pontján. A debreceni repülőtéren nemcsak a személyszállításra, hanem az áruszállításra, az oktatásra, képzésre és az innovációra, tudományos munkára is tudunk építeni. A Pharma-Flight innovációs és oktatási tevékenységével olyan egyedi karaktert ad a debreceni repülőtérnek, amellyel a világ legnagyobb repülőterei sem rendelkeznek. Az innovatív Debrecen a tudásra, kutatás-fejlesztésre építő város a repülőtér és a légiközlekedés terén is lehetőségeket nyújt a Pharma-Flightnak köszönhetően, amely tudást és munkahelyeket hoz létre Debrecenben”.

Győri Gyula, a tudományos és kutató központ létrehozásának kezdeményezője, a Pharma-Flight program kidolgozója az ünnepségen elmondta, hogy az universitas és tudományos központ szakértői közösen dolgozták ki a képzés anyagát. Az oktatás részét képezi az Airbus A320-as és egy Boeing 737-es repülőgép-szimulátorokon való gyakorlás is.

Dr. Czirják György ügyvezető kiemelte annak jelentőségét, hogy a Pharma-Flight által üzemeltetett egészségügyi centrum a legmagasabb színvonalon képes elvégezni a légi alkalmassági és egyéb kötelező egészségügyi és hatásvizsgálatokat, amelyek eredményeként növelhető a légiközlekedés biztonsága. Ugyanezek a kapacitások elősegíthetik a hivatásos nehézgépjármű- és autóbuszvezetők, valamint más, közlekedésbiztonsági kockázatokkal járó hivatást gyakorló szakember alkalmasságának gyors, pontos és költséghatékony vizsgálatát.

Tudósítónktól

Önnek ajánljuk