Csökkent a Sármelléki Repülőtér forgalma

A 2014. évi 33 ezerrel szemben 2015-ben várhatóan harmadával kevesebb, mintegy 22 ezer utas veszi igénybe a sármelléki repülőteret, mert az orosz beruházók elmaradását csak részben kompenzálta, hogy más országokból többen érkeztek, mint a korábbi években, tudta meg a REVISZ.

Benkő Attila a hévízi önkormányzat által működtetett Hévíz-Balaton Airport ügyvezető igazgatója az érdeklődésre elmondta: a 2014-ben regisztrált 33 ezer után az idén év végéig várhatóan 22 ezren fordulnak meg a sármelléki repülőtéren. Az egyharmados visszaesés kizárólag az orosz járatok és utasok elmaradása miatt következett be, de a csökkenést mérsékelte, hogy más úti célokról némileg nőtt az utasforgalom.

3892

Az idén a legtöbben Németországból érkeztek Sármellékre, és a magyarok száma is bővült a nyáron Törökországba indított új charter járatnak köszönhetően. A tavaly még menetrendszerűen érkező moszkvai gépek elmaradása ellenére év végén ismét érkezik egy, illetve januárban további négy orosz chartergép a Balatonhoz közeli leszállóhelyre – sorolta a repülőtér igazgatója.

Hozzátette, hogy az utóbbi évben lendületesen nőtt a kisgépes és magángépes forgalom Sármelléken, amelyet többségében német és svájci repülőkkel vesznek igénybe, de nőtt a cseh, a lengyel gépek, illetve a skandináv térségből érkezők száma is, és fogadtak szlovén, horvát, illetve román gépeket is. Több országból azért is veszik igénybe a nyugat-balatoni repülőteret, mert az állandó határátkelőhelyként működik, folyamatos belépési lehetőséget biztosítva a schengeni övezetbe.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere arról beszélt, hogy az oroszországi helyzet miatt nemcsak a moszkvai gépek maradtak el, de az idén már heti kétszeri érkezésre-indulásra tervezett prágai járatok is, a cseh főváros ugyanis szintén az oroszoknak kínált átszállóhelyet.

A terveket illetően kifejtette: jövőre a török charterek és az úti céljuk száma is bővülhet, reményeik szerint ismét elindulhat a prágai menetrend szerinti járat, de a skandináv térségből is terveznek új járatokat, illetve régóta számolnak egy londoni fapados indításával is. Tovább kívánják erősíteni az összeköttetést német városokkal, és nem tesznek le arról, hogy újból beinduljanak az orosz járatok. A tervek valóra váltásához a repülőtér nemrég bejelentett állami forrású fejlesztési szándéka biztató jelzés lehet a külföldi partnerek számára – mondta Papp Gábor.

T.M.

Önnek ajánljuk