Újra Tihany!
Az eMasa médiaszakmai portál hírei 2015. október 8.
Médiahírek
Fehérorosz oknyomozóé az irodalmi Nobel-díj
A Svéd Akadémia döntését csütörtökön Stockholmban jelentették be, a díjat decemberben adják át. Szvetlana Alekszijevics újságíró, író dokumentarista jellegű regényeiben a posztszovjet térség múltjának feltárására törekszik. Magyarul több kötete olvasható.
A REPUBLIKÁNUS – In memoriam Göncz Árpád
2015. október 6-án, életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád. Az alábbi interjú csaknem húsz éve készült vele, még aktív államfőként válaszolt László Ágnes újságíró kérdéseire. A 168 Órában megjelent beszélgetés újraközlésével tisztelgünk a demokrácia és a humánum alapértékeit személyes hitelével megtestesítő államférfi, a rendszerváltás utáni politikai élet legszerethetőbb személyisége előtt.
Az Abcúg újságírója kapta a Dr. Szegő Tamás-fődíjat
Öt fiatal újságíró vehette át a Dr. Szegő Tamás Alapítvány elismeréseit október 2-án, a Sajtóházban. A 100 ezer forinttal járó nagydíjat szocioriportjaiért Albert Ákos kapta.
„A menekültek partnerként tekintenek a fotósra”
Abban nem vagyok biztos, hogy a képek megváltoztatják a világot, de abban igen, hogy szükség van rájuk. A világ sokkal szegényebb lenne fotók nélkül – vallja Hölvényi Kristóf, aki a hírképeknél időállóbb felvételek készítésére törekszik. A Bálint György Akadémián végzett, arabisztikát tanul, szabadúszó fényképészként dolgozik. Az eMasa interjúja.
Magyar fotót csodál a világ
Zsíros István egyetlen fotót küldött a MÚOSZ „Menekültügyről másként” nevű szolidaritási fotóakciójára: a kaotikusan zsúfolt aluljáró közepén, egy sátorban csókolózó párt ábrázoló képét tízezrek osztották meg, külföldi újságok címlapjára került, de foglalkozott vele a BBC, a Huffington Post és az olasz miniszterelnök is.
„A legjobbaktól érdemes tanulni”
A magyar sajtó fotográfiai arculata ma nem tér el a világsajtóétól – nyilatkozta az eMasának Szarka Klára kurátor, fotótörténész. Az idei tanévtől ő vezeti a MÚOSZ Bálint György Akadémia fotóriporter képzését. A szeptember 26-án induló egyéves oktatás részleteiről és a hazai fotós szcéna helyzetéről beszélgettünk.
További hírek
Ki bírja el harminc év súlyát? – Szigeti Tamás tárlata Gödöllőn Budapesten tartja közgyűlését az Európai Újságírók Szövetsége Jobbik vs. TV2: a Médiatanács elutasította a panaszt Murányi: a legizgalmasabb közéleti napilap a Népszabadság lesz Tizenöt éves a Sport Televízió Mátray Mihály temetése Oknyomozó diákújságírókat díjaztak Budapesten Szegeden a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás Megnyílt a budapesti World Press Photo-kiállítás Kegyelmet kapott az al-Dzsazíra két bebörtönzött újságírója Leváltották a román közszolgálati televízió vezetőségét Az állam átvállalja az MTVA 47 milliárdos hitelét Okostelefonos fotók Röszkéről Habony Árpád pert veszített az Index ellen Átadták a Színikritikusok Díjait Otthagyja a Magyar Narancsot Mérő László Népszabadság: védett munkavállalókat rúg ki a közmédia Felmondott a TV2 kommunikációs vezetője Magyar sportfotó a Cewe fotópályázatának győztesei közt EBESZ: elfogadhatatlan a magyar rendőrök viselkedése Elindult Habonyék kormánypárti portálja, a 888.hu Heti öt melléklettel bővül a Nemzeti Sport Veiszer Alinda is a Hír TV-nél folytatja Rupert Murdoch megvette a National Geographicot A Facebookon is láthatóak a szolidaritási akció fotói Nyomozást rendeltek el a menekülteket bántalmazó operatőr ellen Prima Primissima: versenyben Hajdú B., Vinkó és Stumpf A TV2 is Vajnáé lehet
hirdetés
Válassza a Sajtóházat!
Programok
Pályázatok
Ezüst Ácsceruza-díj 2015 A Honi Művészetért Alapítvány pályázatot hirdet az „Ezüst Ácsceruza-díj” elnyerésére, a nem szakmai lapokban megjelent, minőségi, az építészeti értékekről, a hazai építőiparról szóló cikkek és műsorok díjazására. Határidő: 2015. október 26.
Kovács Attila díj 2015 A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) 2015. évben is közösen hirdeti meg az „Az év informatikai újságírója” díjat. Határidő: 2015. október 9.
álláshirdetések
Építészet, belsőépítészet, lakberendezés, ipari formatervezés (óra, elektronika, jármű) női- és férfidivat, gasztronómia témák valamelyikében, tapasztalattal rendelkező újságírók jelentkezését várjuk. Rövid bemutatkozását és telefonos elérhetőségét az allas@design.hu címre kérjük elküldeni.
A Civil Rádió önkéntes technikus munkatársakat keres induló reggeli magazinjához és délutáni, esti műsorainak lebonyolításához. Ha érdekel, és a hét bármely napján be tudod illeszteni a napodba, várjuk a jelentkezésedet! Minden jelentkezővel felvesszük a kapcsolatot. A jelentkezéseket a foszerkeszto@civilradio.hu címre várjuk.
Budapesti közösségi rádió, Új-Budán, önkéntes technikust keres. Reggelre is, délutánra is. E-mail: vicsek@chello.hu.
Induló internetes hírportálhoz keresünk újságíró gyakornokokat. Elvárás legalább középfokú angol v német nyelvtudás, jó helyesírás, gyorsaság, precíz munkavégzés, elhivatottság. A munka akár otthonról is végezhető. Fényképes önéletrajzokat kérjük a hirfroccs@gmail.com e-mail címre, fizetésmegjelöléssel együtt. Fizetés/cikk megjelöléssel.
A ringmagazin.hu közéleti portál keres újságíró gyakornokokat; kérjük, hogy a jelentkező nézze meg honlapunkat, s ennek alapján tegyen javaslatot az általa választott témakörökre. Rövid, szakmai életrajzot kérünk, néhány írással. Elérhetőségek: foldesi@ringmagazin.hu; (20) 343-2189.
Turisztikai cikkek (főleg hazai, esetenként külföldi város- vagy régióismertető tudósítások, riportok) megírását, akár fotók készítésével vállalja idegenforgalomban szakmai múlttal rendelkező, ma már szabadúszó újságíró. Élmények alapján – kulturális hagyományokról, turisztikai kínálatról, távlatokról. Kapcsolat: vankos13@freemail.hu
Évtizedes újságírói és szerkesztői gyakorlattal otthon végezhető újságírói, illetve könyv- és folyóirat-szerkesztői, korrektori munkát keresek. Walter Béla mobil: 30/439-3400, e-mail: walterbela@chello.hu
| impresszum | médiaajánlat | levél a szerkesztőnek |leiratkozás|