Janecskó Kata nyerte a Zsigmond Márta Médiadíjat

Egyre több a kemény téma – az Index újságírója a bűnügyeken jóval túlmutató tárgyalótermi tudósításaival, riportjaival érdemelte ki a kitüntetést. Az egykori közéleti, ifjúsági és divatújságíróra, az Ez a Divat egykori főszerkesztőjére, Zsigmond Mártára emlékezve – 2016-ban is a budapesti Sajtóházban – ismerték el a nőket kiemelten érintő témákkal foglalkozó médiamunkásokat.

Csak négy férfi nevezett idén a „női-újságírói díjra”, amit természetesen urak is elnyerhetnek, a hölgyek érdeklődésére számot tartó nyomtatott és online cikkekkel, televíziós vagy rádiós anyagokkal. A hatéves történetre visszatekintő Zsigmond Márta Médiadíjat ugyanakkor elsőként az a Bus István nyerte el (akkor a Nők Lapja szerzője volt, ma a Playboy főszerkesztője), akitől a kuratórium képviseletében a május 7-i díjátadón több laudációt is hallhatunk.

A díjat édesanyja emlékére alapító Komlósi Gábor, mellette édesapja, Komlósi Jenő és az idei fődíjas, Janecskó Kata [Fotó: Marton Bea]
A díjat édesanyja emlékére alapító Komlósi Gábor, mellette édesapja, Komlósi Jenő és az idei fődíjas, Janecskó Kata [Fotó: Marton Bea]
Dobray Saroltát, a Nők Lapja újságíróját – egykori tv-bemondót – többek között a társadalom perifériájára szorult emberekről szóló, egyenletesen magas színvonalú riportjaiért méltatta. A fődíjjal jutalmazott Janecskó Katát, az Index munkatársát elsősorban bírósági tudósításaiért, emberi jogi és szociális kérdésekről, bűnügyekről, az igazságszolgáltatásról szóló, egyedi hangú tárgyalótermi riportjaiért (olvashatók itt és itt és itt). dicsérte.

A Népszabadságnál dolgozó Csepelyi Adrienn munkásságáról egykori kolléganője, a korábbi Zsigmond Márta Médiadíjas, ma a 168 Órának dolgozó Ónody-Molnár Dóra szólt elismerően: kiemelve, hogy a kulturális- és sporttémájú cikkek mellett publicisztikákat is ír, felemeli hangját a hátrányos megkülönböztetés ellen.

A tizenöt hónapja indult, különdíjjal elismert Rádió Bézs fiataljait (mások mellett Kocsis Andreát, Kormos Anettet, Madár Tamást, Marjai Virágot, Völgyesi Gabit) a díjat alapító Komlósi Gábor (akkor még minisztériumi sajtófőnök, ma MÚOSZ-elnök) laudálta.

A díjra nevező több mint harminc – negyven év alatti – jelölt több mint száz pályamunkája számos médiumot képviselt (Átlátszó, Békés megyei Hírlap, Bors, Délmagyarország, Elixir Magazin, Erdélyi Napló, Hargita Népe, Hír24, hvg.hu, Index, Kossuth Rádió, Lokal.hu, Magyar Narancs, Magyar Nemzet, Marie Claire, Népszabadság, Nők Lapja, Nők Lapja Café, Nők Lapja Évszakok, Nyelv és Tudomány, Presztizs Magazin, Rádió Bézs, Ridikül Magazin).

A 11 tagú kuratórium munkájában részt vett: Bus István, Kertész Zsuzsa, Komlósi Gábor, Krug Emília, Liptai Lívia, Ónody-Molnár Dóra, Orosz Ildikó, Pataki Ágnes, dr. Takács Ildikó, Vámos Magda és Veiszer Alinda.

***

Az eddigi győztesek

Profi kategória: Bus István, Liptai Lívia, Krug Emília, Ónody-Molnár Dóra, Orosz Ildikó

Hallgatói kategória: V. Szabó Noémi, Berkesi Judit (2012), Kocsis-Meriadt Brigitta (2013) és Tóth Nóra Anna (2014).

Önnek ajánljuk