A MÚOSZ álláspontja az egészségügyre kényszerített szájkosárról

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint alkotmányt és sarkalatos törvényeket is sértenek azok a kezdeményezések, amelyekkel a kormány arra próbálja rászorítani az egészségügyben dolgozó vezetőket, hogy elzárkózzanak a sajtóval történő együttműködéstől.

Már korábban bevezették azt a törvénytelen gyakorlatot, hogy az intézményvezetők csak a szakminisztériumon, vagyis a kormányon keresztül nyilatkozhatnak a médiának. A kormánytól nem függő sajtóban dolgozó kollégáinkat immár rutinszerűen nem hívják meg a sajtótájékoztatókra, kérdéseikre nem válaszolnak, elzárják őket a hivatalos információktól. Mindezt most azzal tetézi a kormányzat, hogy arra kényszeríti a kórházigazgatókat: nyílt levélben utasítsák vissza a sajtó részéről őket ért „igaztalan támadásokat”.

Szeretnénk ráirányítani a kormány illetékeseinek figyelmét arra a tényre, hogy amennyiben Magyarországon egy újságíró az egészségügyben tapasztalt tarthatatlan állapotokról, leromlott infrastruktúráról, orvos-, nővér- vagy műszerhiányról, kiszolgáltatott betegekről és kihasznált szakembergárdáról ír, akkor pontosan azt a munkát végzi, amelyet az alkotmány és a médiatörvény a sajtó számára előír. Amennyiben bárki – akár a kormány, akár az érintett intézmények részéről – „igazságtalan, nemtelen támadásokat” tapasztal, a magyar jog bőséges lehetőséget biztosít rá hogy illő elégtételt kapjon (többek között helyreigazítás útján, illetve a jó hírnév megsértésének jogkövetkezményei révén). Ugyanakkor a médiatörvény és a köztisztviselői törvény is egyértelmű rendelkezésekben, kötelezettségként írja elő a sajtó munkatársaival történő együttműködést. Ez (lenne) a sajtószabadság érvényesülésének, a szabad és sokszínű tájékoztatásra vonatkozó alkotmányos jogaink biztosításának legfontosabb garanciája, ami azonban a kormányzat jelzett gyakorlata következtében egyre kevésbé érvényesül.

Az ágazat és a betegek érdekét nem a létező problémák elhallgatása, hanem a hiteles és teljes körű tájékoztatás szolgálja – aki a magyar egészségügyben dolgozik, bizonyára egyetért velünk ebben.

Ezért ismételten és nyomatékkal felhívjuk a kormány figyelmét Magyarország törvényeinek betartására, a kórházigazgatókat pedig arra, hogy még kormányzati felhívásra se legyenek partnerek a sajtóval szembeni jogsértő akciókban!

Önnek ajánljuk