Vendégünk volt: Kepes András

A népszerű újságíró, író az aranytollasok meghívására a MÚOSZ székházában mesélt családjáról, gyerekkoráról, rádiós és televíziós műsorairól, és persze a könyveiről.

 

Kepes András, Békés Attila és Bálint György

Február 22-én Kepes András volt az aranytollasok vendége. Bálint György üdvözlő szavai után a Békés Attila vezette beszélgetésen a hatgyermekes Kepes András részletesen mesélt családjáról, gyerekkoráról, a külföldön töltött éveiről, rádiós és televíziós műsorairól, és persze könyveiről, köztük a legutóbbi két sikerkönyvéről: a Tövispusztáról és a Világképről.  Kepes elmondta, hogy újabb regénye is készülőben van.

Oktatói munkája tekintélyes intézményekhez kötődik, pl. a New York Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Főiskola, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem. Az utóbbinak évekig dékánja is volt, jelenleg az egyetem Művészeti Tanácsának elnöke.

Tizenhét évesen jelent meg első újságcikke, utána is évtizedekig újságíróként, műsorkészítőként dolgozott. Ezért is érkezett a kérdés a közönség soraiból: Miért nem tagja a MÚOSZ-nak? Az egész beszélgetést nagy figyelemmel és élvezettel követő hallgatóság először arra gondolhatott, hogy Kepes András félreértette a kérdést, ugyanis válaszában először a Rózsa-Flores Eduárdoról, a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú újságíró-költő-íróról készült dokumentumfilmjeiről beszélt. Ennek kapcsán mondta el, hogyan csalódott a hazai újságírás szakszerűségében, a tények elfogult kezelésében. Amikor a MÚOSZ akkori elnöke, ráadásul egy cikkben azt írta, hogy Kepesnek fel kellett volna jelentenie a riportalanyát, Kepes úgy döntött, kilép a szervezetből.

Szabady Csaba

Önnek ajánljuk