Már pályázhatnak a Lorenzo Natali-médiadíjra a fejlesztés témájával foglalkozó újságírók

Az Európai Bizottság idén is pályázatot hirdet a Lorenzo Natali-médiadíj elnyerésére, mely a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú tudósításokat készítő újságírókat jutalmazza. A ma meghirdetett 2019. évi díjpályázatra február 18. és április 14. között lehet elektronikus, nyomtatásban megjelentetett és audiovizuális alkotásokkal jelentkezni. Pályázni olyan beszámolókkal lehet, melyek a szegénység felszámolásával, illetve a fenntartható fejlesztés gazdasági, társadalmi és környezeti vonatkozásaival foglalkoznak.

A Bizottság a médiadíjat az alábbi három kategóriában ítéli oda:

  • Fődíj: ebben a kategóriában az Afrika, a Közel-Kelet és az arab világ, az Ázsia és a csendes-óceáni térség, valamint Latin-Amerika és a karibi térség azon országaiban székhellyel rendelkező sajtóorgánumok tudósítói pályázhatnak, ahol az Európai Bizottság fejlesztési együttműködési tevékenységet végez.
  • Európa-díj: a díjra azok az újságírók pályázhatnak, akik az Európai Unió területén működő sajtóorgánumok valamelyikénél dolgoznak.
  • Legjobb Feltörekvő Újságíró díj: a kategóriában a fent említett térségek 30 év alatti újságírói indulhatnak.

A pályázok elbírálását elismert újságírókból és fejlesztési szakemberekből álló nemzetközi zsűri végzi. Az egyes kategóriák győztesei 10 000 euró összegű pénzjutalomban részesülnek. A Legjobb Feltörekvő Újságíró díj nyertese ezenfelül lehetőséget kap arra, hogy a Lorenzo Natali-díj médiapartnereinek egyikénél szakmai tapasztalatot szerezzen. A győztesek a Brüsszelben június 18–19-én megrendezésre kerülő 2019. évi Európai Fejlesztési Napok rendezvénysorozata keretében vehetik majd át a nekik odaítélt díjat.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).

További információk (angolul)

Önnek ajánljuk