Hullámfürdő záróra előtt

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet tisztelettel meghívja az érdeklődőket a

Hullámfürdő záróra előtt

A Gellért fürdő vendégei az 1930-as években

Pusztai Sándor úszómester fényképein
című webprojekt bemutatójára

http://inaplo.hu/hullamfurdo/

Időpont: 2018. május 22. (kedd), 14.00 
Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, Fogadóterem
Budapest, 1088 Reviczky utca 1.

 

A két intézmény, könyvtárosok, egyetemisták és kutatók, valamint az egykori fotós örökösének együttműködéséből született internetes felület egy különleges fényképhagyaték első teljes körű publikálása a kapcsolódó kortörténeti tartalmak kíséretében. A közreadók az oldal látogatóinak segítségét is kérik a képeken látható még ismeretlen személyek azonosításában. A projekt hátterét Fodor János egyetemi adjunktus (ELTE), Joó András történész (VERITAS Történetkutató Intézet) és Sándor Tibor könyvtáros (FSZEK) világítja meg.

 

***


Pusztai Sándor
 (1899 – 1978) a Gellért úszómestereként és amatőr fotográfusként több, mint 600 fényképet készített a harmincas évek fürdővendégeiről. A hagyatékot unokája, Pusztai Enikő mutatta meg Kincses Károly fotótörténésznek. A legismertebb személyiségeket ábrázoló fényképeket 2012-ben a Mai Manó Házban, majd a Gellért Fürdőben is bemutatták a Miniszterek gatyában című kiállításon. A hagyatékot ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye őrzi. A könyvtár felkérésére a teljes gyűjtemény webes bemutatására az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének Tartalomszolgáltatás-kutató Műhelye kapott megbízást.                      

 

A projekt Fodor János adjunktus vezetésével, a hallgatók több csoportjának bevonásával kezdődött a 2016/2017-es tanévben. A teljes képanyag webes közreadása közben tapasztalatokat szereztek a képi emlékek szakértők bevonásával végzett közös feldolgozásáról, és arról is, hogy miként lehet a közgyűjteményekben felhalmozódó kulturális javakat széles közönség számára élvezetes és tanulságos formában elérhetővé tenni.

 

            A digitalizált negatívok a második világháború előtti utolsó békebeli nyarak verőfényes pillanatait keltik új életre. A Gellért fürdő nemcsak a testi felüdülés, hanem a fővárosi társas élet helyszíne is volt. Látogatói döntően a magasabb társadalmi rétegek tagjai közül kerültek ki. Sokan közülük néhány év múlva örökre eltűntek a frontok és a lágerek poklában, mások új hazát keresve elmenekültek az országból vagy vagyonuktól megfosztva, a deklasszálódás rögös útjain keresték a továbbélés lehetőségeit egy gyökeresen megváltozott világban. A képeken még minderről mit sem sejtő, többnyire derűs, napbarnított arcok. Köztük a kor számos jelentős közéleti nagyságának vonásaira ismerhetünk.  Mások nevét úgy-ahogy megőrizték a fényképek tasakjain kibogarászható feliratok. Többségük azonban azonosításra vár. A webfelület lehetőséget kínál arra, hogy a nézők a maguk is részt vegyenek a felismerésükben, és hogyha lehet, nevük, személyes történeteik nyilvánossá tehető része összeköthető legyen a fotókkal. A projekt résztvevői kérik a közönség közreműködését és abban bíznak, hogy a közzétett képek, szövegek és adatok idővel bővülni fognak.  

 

További információk:

 

Fodor János: fodor.janos.konyvttud@btk.elte.hu

Sándor Tibor: santib@fszek.hu

Önnek ajánljuk