Találkozó a brit nagykövettel a rezidencián

Őexcellenciája, Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete április 17-én rendkívül tartalmas, másfél órás beszélgetés keretében tájékoztatta a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztályának tagjait és a többi résztvevőt a brexit okairól, menetéről és a legújabb fejleményekről.

A nagyköveti rezidencián nagy érdeklődés mellett megtartott összejövetelen a brit diplomata mintegy háromnegyed órás off the record előadás keretében számolt be a magyar újságíróknak az angol kilépés okairól, valamint a várható eseményekről, majd válaszolt a szakosztály tagjainak kérdéseire. Noha a nagykövet konkrét kijelentései nem idézhetők, szavaiból a jelenlévők két következtetést vonhattak le.

Az első és legfontosabb az, hogy a kilépés szempontjából döntő jelentőségű parlamenti viták ellenére minden szigetországi párt egyetért abban, hogy a 2016 évi népszavazás eredményét tiszteletben kell tartani. Ennél fogva az újabb népszavazás kiírásának esélyei minimálisak, s noha a kiválás részletei még nem tisztázódtak, bizonyos, hogy a megegyezés nélküli brexitet is minden politikai erő ellenzi. Ami Skócia és Észak-Írország különleges nézőpontját és helyzetét illeti, Londonban továbbra is bíznak abban, hogy az eltérő politikai és gazdasági érdekekből eredő nézetkülönbségek nem vezetnek szakadáshoz.

A másik fontos és Magyarországot igen közelről érintő körülmény, hogy az Európai Unióból való brit kiválás után a szabad mozgás feltételei az uniós viszonyokhoz képest szigorúbbak lesznek ugyan, de ez nem változtat a jelenleg is Nagy-Britanniában dolgozó magyarok helyzetén, mert az ő jogaik már biztosítottak, függetlenül attól, hogy rendezett vagy rendezetlen kilépésre kerül sor. Mint ismeretes, jelenleg egyedül Londonban mintegy 250 ezer magyar dolgozik, míg a Nagy-Britanniában tartózkodó külföldi vendégmunkások száma összesen 3,8 millióra tehető. A legnagyobb külföldi kolónia a lengyel. A Nagy-Britanniában élő vagy/és dolgozó lengyelek száma eléri az egymilliót.  A már az Egyesült Királyságban tartózkodó vendégmunkások, illetve azok, akik a kilépési folyamat végéig, azaz 2020 december 31-ig lépnek be az országba, a jelenlegi EU-szabályoknak megfelelően tartózkodhatnak Nagy-Britanniában, és öt év ott élést követően letelepedési engedélyért folyamodhatnak. Azok, akik 2020 december 31. után érkeznek, három hónapig engedély nélkül tartózkodhatnak az országban. Ezután az Egyesült Királyság jövőbeni bevándorlási rendszere fog rájuk vonatkozni, melynek részleteit jelenleg dolgozzák ki.  

A nagykövet részletes tájékoztatást adott arról is, hogy várhatóan miként alakulnak a brit kilépés körülményei, de felhívta a figyelmet arra, hogy az EU által megszabott október 31.-ei végső határidő ellenére még sem a kilépés konkrét időpontja, sem pedig az nem dőlt el, hogy a britek részt vesznek-e az európai parlamenti választásokon. Az EP választásokon való részvétel technikai előkészítése mindenesetre megkezdődött.

(br)

Önnek ajánljuk