Egy magyar sír az esőerdőben – dokumentumfilm Benyovszkyról

Forrás értékű dokumentumok bemutatásával, madagaszkári, szlovákiai és magyarországi felvételekkel készítette el legújabb alkotását Cséke Zsolt geográfus végzettségű író és filmrendező.

Az „Egy magyar sír az esőerdőben” című filmet a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be nagy sikerrel. A XVIII. században élt magyar utazó, hajós, katona és földrajzi leíró emlékének ápolására tartott rendezvényen megerősítést nyert Benyovszky Móric 1741. évi születési dátuma, valamint a világhírű utazó magyarsága. Szükség van erre, mert – ahogy a filmben is látható – északi szomszédaink erőt és anyagiakat nem sajnálva igyekeznek hazánkfia szlovákságát bizonyítani. Benyovszky tevékenysége értékeinek a közzétételével a történelmi igazságtétel, a korábban elfeledett, elfordított, sokféleképpen értelmezett Benyovszky-kép valós megrajzolásával,az ő magyarságának a tudatosításával emlékezünk rá. Életének a példaadása irányt mutató a mai kor emberének az országon belül és a határainkon túl is. A harc, amelyet egykor a tüzes-éles fegyverek ereje döntötte el, ma a kultúra csatamezején zajlik. Ezt segíti a magyar Benyovszky Társaság, a Magyar Földrajzi Múzeum és a Benyovszky Nemzeti Emléktársaság, amelynek fővédnöke Szőcs Géza, védnöke Fekete Péter, elnöke G. Németh György.

A megemlékezések sorában elkészült a nagyszabású Benyovszky musical, amely méltó színházi bemutatásra vár. A filmet a köztelevízió három részben mutatja be.Ezt segíti a magyar Benyovszky Társaság, a Magyar Földrajzi Múzeum és a Benyovszky Nemzeti Emléktársaság, amelynek fővédnöke Szőcs Géza, védnöke Fekete Péter, elnöke G. Németh György. A megemlékezések sorában elkészült a nagyszabású Benyovszky musical,amely méltó színházi bemutatásra vár. A filmet a köztelevízió három részben mutatja be. Ezt segíti a magyar Benyovszky Társaság, a Magyar Földrajzi Múzeum és a Benyovszky Nemzeti Emléktársaság, amelynek fővédnöke Szőcs Géza, védnöke Fekete Péter, elnöke G. Németh György. A megemlékezések sorában elkészült a nagyszabású Benyovszky musical, amely méltó színházi bemutatásra vár. A filmet a köztelevízió három részben mutatja be. (MTI/OS)

Önnek ajánljuk