Minden második újságírónő élt már át zaklatást

Tíz újságírónő közül ötöt már ért a munkája során valamilyen formában a neme miatt zaklatás – derült ki a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) és európai tagszervezete, az EFJ legfrissebb felméréséből. A kutatásban a világ 50 országából mintegy 400 újságírónő vett részt – köztük a MÚOSZ tagjai is.

A médiában dolgozó, a felmérésben szereplő hölgyek 48 százaléka szenvedett el valamilyen, a nőiségéből eredő zaklatást a munkája során, 44 százalékuk pedig az online zaklatás valamilyen formájának esett áldozatául – tette közzé a felmérés eredményeit az IJF. A zaklatást elszenvedő újságírónők 63 százaléka szóbeli, 41 százaléka pszichikai, 37 százaléka pedig szexuális zaklatást szenvedett el. 21 százalékukat anyagilag fenyegették, csaknem 11 százalékuk pedig testi erőszakot is elszenvedett.

A felmérés szerint a zaklatást elkövetők 45 százaléka nem szakmabeli volt: politikusok, olvasók és hallgatók vagy éppen interjúalanyok zaklatták a médiában dolgozó hölgyeket. 38 százalékban a feletteseik, 16 százalékban pedig szakmabeli kollégáik voltak a zaklatások elkövetői.

A megkérdezettek 85 százaléka úgy véli: ezeknek a zaklatásoknak nincs, vagy nincs érdemi következménye, a szerkesztőségek legnagyobb hányadának pedig nincs protokollja a zaklatások kiküszöbölésére vagy kivizsgálására.

Az IFJ teljes sajtóközleménye ide kattintva olvasható.

Önnek ajánljuk