Az Amnesty International és a Truly.Media az álhírek ellen

Az Amnesty International bejelentette, hogy a szervezet lesz a Truly.Media első külsős ügyfele. A Truly.Media egy úttörő platform, amelynek a célja, hogy különféle digitális módszerek felhasználásával azonosítsa be a közösségi médiában megjelenő álhíreket. A Truly.Media platform a Deutsche Welle és egy görög szoftverfejlesztő cég, az Athens Technology Center közös fejlesztése. A webes platformot újságíróknak és emberi jog kutatóknak fejlesztették, és lehetővé teszi, hogy a különböző felhasználók egyidőben igazolják videók, fényképek és más tartalmak eredetiségét még azelőtt, hogy azok megjelennének a kutatásokban és a hírekben.

„Amikor a kellemetlen igazság hallatán a politikusok álhíreket kiáltanak, vagy amikor a közösségi médiában megjelennek hamis információk, ezekre az Amnesty Internationalnek válaszolokat kell tudnia adni.” – mondta Tirana Hassan, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó igazgatója.

„A világ vezetői egyetemeivel partnerségben, az Amnesty Digital Verification Corps már elkezdte az emberi jogokkal kapcsolatos kutatások digitális forradalmának előkészítését. Biztosak vagyunk benne, hogy a Truly.Mediával közös együttműködésünk ezt a munkát egy új szintre emeli.”

A 2016 októberében indult Digital Verification Corps (DVC) jelenleg a Cambridge-i, az Essexi, a Torontói, a Berkeley és a Pretoria Egyetemen működő kutatólaborokat foglalja magában. Az interdiszciplináris együttműködésben töb mint száz hallgató vesz részt egy közös cél érdekében – ők legyenek a digitális eszközökkel zajló kutatások első sorában.

A DVC-nek jelentős szerepe volt a rohingyák elleni etnikai tisztogatásról, az éhezés és ostromok elől tömegével menekülő szíriaiakról vagy a szudáni kormány „felperzselt föld taktikájáról” szóló Amnesty jelentések elkészítésében.

A Truly.Media segíteni fogja az egyidőben zajló együttműködést a különböző kontinenseken dolgozó kutatók között, és hozzáférést biztosít számukra a legkorszerűbb eszközökhöz. Az Amnesty krízisekkel foglalkozó csapata és a különböző újságírók közvetlenül is részt vettek a platform végső fejlesztési szakaszában, hogy az minél használhatóbb legyen.

„A Truly.Mediával hatékonyabban és pontosabban szűrhetjük ki az álhíreket. A projekt nagyszerű szimbóluma a Deutsche Wellében rejlő innovációs lehetőségeknek. A tény, hogy az Amnesty használni fogja a platformot, büszkességgel tölt el minket, és bizonyítja, hogy szükség van a Truly.Mediára.” – mondta Peter Limbourg, a Deustche Welle igazgatója.

Önnek ajánljuk