Az Európai Bizottság az álhírek ellen

Az Európai Parlament 2017 júniusában felkérte az Európai Bizottságot, hogy készítsen mélyreható elemzést az álhírekkel kapcsolatos jelenlegi helyzetről és jogi keretekről, továbbá hogy ellenőrizze a jogalkotáson alapuló beavatkozás lehetőségét az álhírek visszaszorítása érdekében. A Bizottság ezzel összhangban nyilvános konzultációt indított az álhírekről, illetve az internetes félretájékoztatásról, és bejelentette, hogy magas szintű szakértői csoportot hoz létre az említett témák vizsgálatára a tudományos élet, az online platformok, a sajtó és a társadalmi szervezetek képviselőinek részvételével.

A nyilvános konzultáció eredménye és a magas szintű szakértői csoport munkája hozzá fog járulni a 2018 tavaszára elkészülő uniós szintű stratégia kialakításához. A stratégia célja az álhírek terjedésének megakadályozása.

A február közepéig tartó nyilvános konzultáción a Bizottság a polgárok és a kutatók mellett a közösségimédia-platformok, a hírközlési szervezetek (műsorszolgáltatók, nyomtatott sajtó, hírügynökségek, online média, tényellenőrzők) és a közigazgatási szervek képviselőinek véleményét is várja. A konzultáció azt hivatott felmérni, milyen uniós szintű intézkedések révén lehetne megfelelő eszközöket biztosítani a polgárok számára ahhoz, hogy azonosítani tudják a megbízható és ellenőrzött információkat, és alkalmazkodni tudjanak a digitális kor kihívásaihoz. A kérdések a probléma horderejét, az eddig hozott intézkedések eredményességét és a lehetséges jövőbeli intézkedéseket járják majd körül.

A Bizottság által létrehozni kívánt magas szintű szakértői csoport az álhírek témakörén belül a jelenség horderejének meghatározásával, az érdekeltek szerepének és feladatkörének kijelölésével, a nemzetközi dimenzió feltérképezésével, az álláspontok elemzésével, valamint ajánlások megfogalmazásával fog majd foglalkozni.

A teljes sajtóközlemény és a háttérinformációk ide kattintva olvashatók.

További információk:
Nyilvános konzultáció az álhírekről és az online félretájékoztatásról
Pályázati felhívás az álhírekkel foglalkozó magas szintű csoportba kinevezendő szakértők kiválasztására (angolul)
Az online álhírek terjedése ellen irányuló uniós stratégia: ütemterv (angolul)

Önnek ajánljuk