Az EU növeli a független médiának nyújtott támogatást a Nyugat-Balkánon

Az EU–Nyugat-Balkán Médianapok elnevezésű konferencián, melynek november 9–10-én Albánia fővárosa, Tirana ad otthont, az Európai Bizottság bejelentette, hogy finanszírozást fog biztosítani a térségben olyan új kezdeményezések létrejöttéhez, melyek támogatják a független újságírást és a fenntartható médiaorgánumokat, illetve előmozdítják a regionális együttműködést a közszolgálati médiumok között.A médiaszabadság egyike a csatlakozás feltételét jelentő politikai kritériumoknak, melyeket az EU-ba belépni kívánó országok mindegyikének teljesítenie kell. Az EU–Nyugat-Balkán Médianapok konferencián a Bizottság átfogó javaslatokat terjesztett elő abból a célból, hogy a régióban elősegítse a független média megerősödését:

  • Az EU régiószerte új forrásokat fog biztosítani a fiatal és a pályájuk delelőjén járó újságíróknak, elősegítve a megbékélést szolgáló oknyomozó újságírás térnyerését. A program keretében megvalósuló projektek összesen 2 millió euró támogatásban részesülnek majd. A projektmunka várhatóan 2018 első felében fog megkezdődni.
  • Új szakmai segítségnyújtási program indul közszolgálati műsorszolgáltatók számára, támogatást nyújtva az oknyomozó újságírás és a fiataloknak szóló médiatartalmak kidolgozása terén megvalósuló regionális együttműködéshez, valamint a digitalizált archív anyagok regionális szintű cseréjéhez. A program 1,5 millió eurós költségvetéssel gazdálkodhat. A források 2017 végén válnak elérhetővé, a projektmunka várhatóan 2018 elején fog megkezdődni.
  • A független média támogatása céljából a Bizottság – szorosan együttműködve a Demokráciáért Európai Alapítvánnyal – pénzügyi támogatási rendszert léptet életbe új, független médiavállalkozások és kisléptékű kezdeményezések létrejöttének támogatása céljából. A forrásokra, melyek összesen 4 millió eurót tesznek ki, 2018 elejétől lehet majd pályázni.

Önnek ajánljuk