Ne maradjanak büntetlenül az újságírók elleni merényletek

Az UNESCO adatai szerint az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok 90 százaléka büntetlenül marad, miközben az elmúlt tíz évben 930 újságírót öltek meg világszerte, s ebből 102 kolléga 2016-ban veszítette életét. November másodikát 1993-ban jelölte ki az ENSZ arra, hogy emlékeztessen: az újságírók ellen elkövetett bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül.

Az UNESCO adatai szerint a 2016-ban megnyilkolt újságírók 94 százallékát a saját országukban ölték meg, a gyilkosságok fele pedig olyan országokban történt, ahol egyébként nincs fegyveres konfliktus. A meggyilkolt újágírók 10 százaléka volt nő.

“A hírek tele vannak olyan tudósításokkal, amelyek újságíró kollégáink meggyilkolásáról, megsebesítéséről vagy bebörtönzéséről szólnak világszerte” – fogalmazott Christiane Amanpour, az UNESCO véleményszabadságért és az újságírók biztonságáért felelős jószolgálati nagykövete, hozzátéve: a sajtó feladata is, hogy folytassa a küzdelmet azért, hogy ezek a bűncselekmények ne maradhassanak büntetlenül.

November másodika alkalmából az UNESCO egy átfogó kampányt indít a sajtóban és a közösségi médiában. Utóbbit a #MyFightAgainstImpunity hashtaggel lehet támogatni.

További információk a témában az Infovilág portálon.

Önnek ajánljuk