Átadták a 6. Fenntarthatósági Sajtódíjat

Immár hatodik alkalommal adták át a Fenntarthatósági Sajtódíjat a budapesti Akvárium Klubban megrendezett 10. Fenntarthatósági Napon, szeptember 30-án. A Fenntarthatósági Médiaklub és a Magyar Telekom közös pályázatát idén három kategóriában hirdették meg. A felhívásra három kategóriában 29 pályamű érkezett. A díjazott pályaművek olyan témákat dolgoznak fel, mint az alternatív kommunikáció, esélyegyenlőség és társadalmi tolerancia, valamint a környezettudatos életmód. A 300 ezer forinttal járó díjat Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója adta át a nyerteseknek.

A díjjal olyan újságírók, bloggerek teljesítményét ismerik el, akik munkájukkal ráirányítják a közvélemény figyelmét az életünket és környezetünket érintő kérdésekre, illetve támogatják a fenntarthatósági szemlélet erősödését a magyar médiában és közéletben egyaránt. Ebben az évben három kategóriában lehetett pályázni: „TV/rádió/ videós tartalom”; „írásos újságcikk (print, online)”, valamint „blog, vlog”.

A videós kategória nyertese Belicza Bea 24.hu-n publikált Egy nyelven sem beszél, mégis három nyelven ért és ír című munkája lett. A riport olyan fiatalokat mutat be, akik nem tudják kifejezni magukat szavakkal és a siketek jelnyelvét sem tudják megtanulni, ezért speciális kommunikációs eszközökre van szükségük. A digitális eszközök teszik lehetővé számukra a kommunikációt, sőt a tanulásban és a munka világában is helyt tudnak állni.

Bordás Veronika National Geographicban megjelent cikke a Magyarország: nemek és igenek címmel az írásos újságcikk (print, online) kategóriában bizonyult a legjobbnak. A cikk a nemek közötti esélyegyenlőség és társadalmi tolerancia jegyében a magyar gender kérdést és a szexuális kisebbségek jogait veszi górcső alá.

A blog/vlog kategória nyertese Melis Dóra: Ahol még a postás sem jár – tíz nap a felhők fölött című írása lett, amely a Rundebella utazóblogon jelent meg. A blogbejegyzés egy minisorozat része, amelyben diplomás remetéket, olyan embereket mutat be a szerző, akik távol a civilizációtól új életbe kezdtek és megtanultak a környezettel harmóniában élve teljesen önellátóan élni.

Önnek ajánljuk