A MÚOSZ állásfoglalása

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége aggodalommal figyeli, ahogyan a kormányzat, illetve a kormány által megbízott szereplők tevékenysége nyomán egyre gyakrabban ütközik akadályokba a sajtó alkotmányos feladatainak teljesítése. Ezúttal a vizes VB épülőben lévő helyszíneinél gátolták meg az újságírók munkavégzését, mindennemű jogi felhatalmazás nélkül.

A MÚOSZ jogi álláspontja szerint a sportesemények közvetítési jogai vagyoni értékű jogok, amelyeket értékesíteni lehet, és ilyen esetekben akár bizonyos fajta kizárólagosság is érvényesülhet, ugyanakkor a teljes egészében közpénzből finanszírozott, mindenfajta üzleti jelleget nélkülöző vizes világbajnokság előkészületei esetében egy ilyen korlátozás egyetlen jogi feltétele sem áll fenn. A hatályos magyar jog alapján a teljes rendezvényről illetve annak helyszíneiről nem tilthatják ki a sajtót – a sportközvetítés kizárólagossága csupán a versenyszámok, eredményhirdetések esetében érvényesíthető jogszerűen.

A MÚOSZ ezért felszólítja a világbajnokság rendezőit és a közreműködő állami szerveket, hogy tartsák tiszteletben Magyarország törvényeit, ne akadályozzák az újságírókat az alkotmányban és a médiatörvényben rögzített tájékoztatási feladataik ellátásában, és tartózkodjanak a velük szembeni erőszak minden formájától.

Önnek ajánljuk