Újságírók jelentkezését várja a TASZ!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata várja olyan újságírók jelentkezését, akik a közügyekkel összefüggő tudósítási tevékenységük során fizikai akadályokba ütköztek a közelmúltban. Olyan eseteket keresünk, amelyekben állami vagy önkormányzati szereplők adminisztratív vagy más eszközökkel (pl. akkreditáció, belépési engedély megtagadása vagy visszavonása; sajtólista-regisztráció megtagadása vagy törlés a sajtólistáról; fényképezőgép, kamera használatának korlátozása; biztonsági szolgálat bevetése stb.) megakadályozta, hogy egy adott médiaszolgáltató, illetve újságíró meghatározott eseményről tudósítson.

Miért foglalkozunk ezzel a kérdéssel?

A TASZ álláspontja szerint a közügyekkel összefüggő tájékoztatáshoz szükséges információk megszerzése a sajtószabadság nélkülözhetetlen összetevője. A helyszíni tudósítás különféle eszközökkel történő megakadályozása az előzetes cenzúra megjelenési formája, amely fokozott veszélyt tartogat a demokratikus berendezkedésre.

Mit tettünk eddig az ügy érdekében?

A közelmúltban két eljárást is indítottunk az strasbourgi emberi jogi bíróság előtt az újságírás elé állított fizikai korlátok felszámolása érdekében. 2016 márciusában azért fordultunk a bírósághoz, mert az abcúg újságíróját a hatóságok nem engedték be a debreceni menekülttábor területére. 2016 novemberében pedig a parlamentből önkényesen kitiltott újságírók védelmében kezdeményeztük a bíróság eljárását.  Ahhoz, hogy eredményeinket joggyakorlattá szilárdítsuk a magyar bíróságok jogalkalmazása során is, további ügyekre van szükségünk.

Miért fontos a TASZ-nak az ügyfél-toborzás?

A TASZ előre meghatározott stratégiai célok mentén végzi a munkáját, és sok esetben csak akkor tud megfelelő eredményt elérni, ha  stratégiai pert indít. Ezeket az eljárásokat a TASZ előre meghatározott stratégia szerint úgy kezdeményezi, hogy a per minél nagyobb hatással legyen az alapvető jogok – jelen esetben a sajtószabadság – magyarországi helyzetére, az azokkal kapcsolatos szabályozásra és joggyakorlatra. A legtöbb eljárást a TASZ nem indíthatja meg a saját nevében, mert a jogsérelemben nem vagyunk érintettek közvetlenül. Ilyenkor a stratégiai per számára legmegfelelőbb ügyfelet próbáljuk felkutatni. A TASZ ezért időről időre közzétesz felhívásokat, amelyben ügyfeleket keres.

Mit kérünk az ügyfeleinktől és mit kínálunk nekik?

A stratégiai perek ügyfelei elsősorban azzal segítenek, hogy az ő egyéni sérelmük orvoslásán keresztül általános eredményt érjünk el. Ehhez általában az kell, hogy ezeket a pereket minél magasabb szintű bírói fórum előtt megnyerjük. Az ügyfél a TASZ egyik ügyvédjét hatalmazza meg képviselettel, és vállalja, hogy ügyét – megállapodás függvényében névvel vagy név nélkül – a nyilvánosságban is bemutassuk. Az ügyfeleinket általában megkérjük arra is, hogy nyilatkozzanak az ügyükről, de ez természetesen nem feltétele az együttműködésnek. Az ilyen képviselet is ingyenes. Az ügyvédet köti a titoktartás. A TASZ felhívására jelentkezett ügyfelek és a TASZ között kölcsönös partnerség alakul ki, egymást segítjük céljaink elérésében.

Amennyiben Ön elszenvedett a fentiek szerint meghatározott jogsérelmet, és készséggel venne részt a sajtószabadság kikényszerítésében, kérjük vegye fel a kapcsolatot szervezetünkkel a tasz@tasz.hu e-mail címen, vagy a +36 1 209 0046-os telefonszámon.

Önnek ajánljuk