Tisztújítás a Média Önszabályzó Testületnél

A Magyar Média Önszabályzó Testület (MÖT), amely a Kárpát-medencében működő magyar újságíró szervezetek együttműködési testülete, új tisztségviselőket választott és bővítette tagságának körét a csütörtöki közgyűlésen. Soros elnöknek M. Lengyel Lászlót, a MÖT Szakértői Testület tagjává Kiss G. Pétert választották meg. A szervezet tagjainak sorába emelte a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületét. (VMÚE)

A szervezet személyi kérdésekben meghozott döntése alapján M. Lengyel Lászlót, a Sajtószakszervezet vezetőjét választotta meg soros elnöknek. Megbízatása az Alapszabály szerint egy évre szól.

A Szakértői Testület állandó tagjává megválasztották Kiss G. Pétert, a Paks-Press Hírügynökség ügyvezető igazgatóját, aki közel 15 évig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) etikai bizottságának tagja, eljáró tanács vezetője, majd 2015-től alelnöke volt.

A MÖT Szakértői Testülete a döntés alapján négytagúra bővült, a Testület tagjai jogosultak stratégiai kérdésekben javaslatokat, ajánlásokat tenni a grémium számára, részt vehetnek etikai eljárások döntéshozatalában.

A Szakértői Testület vezetője: Barát Tamás a MÖT alapító-elnöke, további tagjai: dr. Bodonovich Jenő ügyvéd, volt média-ombudsman és Gáspár Sándor (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, MURE).

A Média Önszabályzó Testület a Kárpát-medencében működő újságíró szervezetek közös együttműködési testülete négy évvel ezelőtt alakult meg, a MÖT hatálya kiterjed a teljes magyar médiára; az önszabályozásnak a határon túli újságíró-szakmai szervezetek is részesei.

A MÖT célja a sajtóetikára, a szakmai pontosságra, a személyiségi jogokra vonatkozó alapelvek meghatározása és érvényesítése.

Az önszabályozás abban nyújt segítséget a médiának, hogy megválaszolja a legitim panaszokat és korrigálja esetleges tévedéseit.

Forrás: Paks-Press

Önnek ajánljuk