A MÚOSZ csatlakozik az Amnesty International értékítéletéhez

Az Amnesty International 2016/17-es éves jelentésében részletesen foglalkozik a sajtószabadság helyzetével a világban. A számos negatív példa közül kiemeli a Szovjetunió utódállamaiban tapasztalható jogsértéseket. Hangsúllyal említi az orosz-ukrán szembenállás következtében szinte naponta felmerülő fejleményeket, azt, hogy az oroszokkal rokonszenvező ukrán média gyakran néz szembe hazájában komoly támadásokkal, fenyegetésekkel, míg az ukránbarát, illetve a krími tatár önállósági törekvéseket Oroszországban büntetik.

Az éves jelentést bemutató budapesti sajtóértekezleten a MÚOSZ képviselője konkrétan érdeklődött három ukrán médiamunkás sorsa felől. Mikola Szemena és Roman Szuscsenko újságírót, továbbá Oleg Szencov dokumentumfilm-rendezőt az orosz hatóságok őrizetben tartják, tevékenységük ellen súlyos kifogásokat emelve. Nevezettek helyzete már felkeltette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) figyelmét, de az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése is szót emelt az érdekükben. Esetükről Demeter Áron, az Amnesty International  (AI) hazai emberjogi szakértője elmondta, hogy mozgalmuk küldetése az emberi jogokért, köztük a véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem. Ezért is éber figyelemmel kísérik az orosz részről letartóztatott ukrán sajtómunkások ügyét. Oleg Szencov védelmében nemzetközi petíciót indítottak útjára, Mikola Szemenával pedig éves jelentésükben is foglalkoznak. „Nem lehet újságírókat azért őrizetbe venni, mert újságot írnak!” – szögezte le az AI szakértője, hozzátéve, hogy a leghatározottabban elítélik a véleménynyilvánítás szabadságának bármilyen megsértését.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége osztja az Amnesty Internationalnak és a fentiekben felsorolt más szervezeteknek az ukrán sajtóképviselők sorsa kapcsán érzett aggodalmát. A MÚOSZ kifejezi reményét, hogy az orosz hatóságok a nemzetközi jog szellemében tekintik át az ukrán média nevezett képviselőinek ügyét, s ha bebizonyosodik a velük szemben támasztott vádak hamis volta, haladéktalanul visszaengedik őket családjukhoz, munkájukhoz.

MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya,
dr. Trom András, a szakosztály elnöke,
Tóth Károly, a MÚOSZ ügyvezető elnök

Önnek ajánljuk