Meghamisított Orbán Viktor-interjú

2016. december 25-én bejárta a sajtót a hír, miszerint a Pannon Lapok Társasága (PLT) által kiadott Fejér Megyei Hírlapban meghamisították az Orbán Viktor miniszterelnökkel készített karácsonyi interjút, olyan szavakat adva a kormányfő szájába, amelyek nem hangzottak el.

A Mediaworks által tavaly felvásárolt PLT belső vizsgálatot folytatott az ügyben, melynek eredményeként azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a Fejér Megyei Hírlap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek, valamint közös megegyezéssel távozott Zajácz D. Zoltán, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztője is. A Veszprém Kukac szerint Földesi Gábor, a veszprémi Napló digitális menedzserének is otthagyta a lapot.

Az interjúhamisításról és a belső vizsgálatról adott interjút Hajnal Csilla, a Fejér Megyei Hírlap volt felelős szerkesztője és Klecska Ernő volt lapszerkesztő a Mandinernek.

Hajnal Csilla elmondta, hogy levél december 22-én, csütörtökön érkezett egy levél, amiben a Mediaworks kérte a szombati újságban egy oldal fenntartását a miniszterelnökkel készített interjú számára. Pénteken délután három után készült el az anyag Veszprémben, ami már a korrektúrázáson is túl volt ez az interjú, és ott már a nyomdába is elküldték. Ezt az oldalt másolták át. Csak a legfontosabbakat ellenőrizték: a paginát, azaz a fejlécet, hogy van-e hiba a címben, kiemelésben, képaláírásban. Egy percig volt náluk az anyag, utána küldték is a nyomdába.

„December 24-én a karácsonyi asztal terítésekor csörgött a telefon, és az első kérdés az volt, hogy én követtem-e el a szabotázst… Nem az, hogy figyelmetlen voltam-e vagy ilyesmi: szabotázs. December 27-én a PLT-s megyei lapok összes szerkesztőségébe be kellett mindenkinek mennie reggel 8-ra a gépeikkel, amiket hálózatra csatlakoztatva távolról ellenőriztek az informatikusok. Aznapra Csillát és engem is behívtak Veszprémbe” – kezdte beszámolóját a vizsgálatról Klecska Ernő, majd hozzátette – „Csillától azt is megkérdezték, hogy vállalja-e a hazugságvizsgáló alkalmazását”.

„Déltől este fél tízig tartott a kihallgatás. Betereltek minket egy szobába: a Pannon Lapok Társaságának teljes menedzsmentje, egy háromfős ügyvédi csapat és néhány számomra ismeretlen ember kérdezgetett minket. Egyszerre egy ember volt bent a tíz kihallgatóval szemben. A délután során, amíg a többiek meghallgatása tartott, egy szobában ültünk, két üveg ásványvíz és egy csomag ropi mellett” – emlékezett vissza Hajnal Csilla.

Önnek ajánljuk