Könyvbemutató a Sajtóházban: Sándor Iván – A Forradalom visszanéz /1956-2016/

Október 26-án megrendezésre kerül Sándor Iván: A Forradalom visszanéz /1956-2016/ című könyvének bemutatója a Sajtóházban.

Időpont: 2016. október 26. (szerda), 18 óra
Helyszín: Sajtóház, Táncsics-Rát terem
Budapest, VI. kerület, Vörösmarty utca 47/A

Az estet

Váradi Júlia, a Klubrádió szerkesztő-riportere vezeti.
A beszélgetés résztvevői:

Gombár Csaba egyetemi tanár politológus,

Vásárhelyi Mária szociológus, publicista.

aforradalomvisszanez
Az íróról

Sándor Iván (1930, Budapest)

József Attila-, Márai Sándor-, Kossuth-díjas író. Megkapta az 56-os emlékérmet és a Nagy Imre-plakettet. Tizenöt regénye jelent meg, ez a huszonkettedik esszékötete. Több regényét kiadták német, angol, francia nyelven is.

A könyvhöz utószót Gyáni Gábor történész írt:

„Sándor Iván ismételten kifejezi azt a szilárd meggyőződését, hogy a magyar ötvenhat világpolitikai fejlemény volt, mivel elsőként és talán mindmáig a legerőteljesebben lázadt fel a 20. századi totalitarizmusok ellen, és ráadásul úgy tette mindezt, hogy közösségi (nemzeti és társadalmi) színezetet kölcsönzött saját akaratnyilvánításának. Ez így valóban a magyar ötvenhat unikális vonása, nem akad rajta kívül még egy hasonló példa a 20. században, gondoljunk akár a fasizmusok, akár a bolsevik-kommunista elnyomórendszer elleni fellépésekre. (…)

Meggyőződésem, hogy komoly megfontolást kíván Sándor Iván figyelmeztetése, miszerint ötvenhat »igaz« emlékezete, az őszinte történelmi számvetés és persze a jelen dolgaiban való jobb eligazodás egyaránt egy új nyelv, egy új beszédmód megtalálására ösztönöz bennünket. Reméljük, a szerző intelme idővel értő fülekre talál majd.” Gyáni Gábor

Önnek ajánljuk