Gazdasági okokra hivatkozik a Mediaworks

A vádlottak padján a Népszabadság tulajdonosa

Hétfőn ezért nem ért rá budapesti médiabotrányokkal foglalkozni Heinrich Pecina.

Az osztrák Kurier írta meg, hogy a Mediaworks tulajdonosa egy osztrák bíróságon, a vádlottak padján ült, amikor megbízottainak tárgyalniuk kellett volna a Népszabadság szerkesztőségével. Heinrich Pecina hétfőn egy másik ügyben elismerte a bűnösségét a bíróságon, de a Kurier méltatlanak nevezi szerepét Orbán Viktor médiaháborújában is.

A lap szerint a Budapesten dúló médiavihar közepette az üzletember hétfőn a vádlottak padján ült Klagenfurtban, a Hypo Alpe-Adria Bank perében. Beismerte, hogy törvényellenes módon, 4,3 millió euró értékben három hamis számlát állított ki, de azt mondta, már sajnálja, megbánta ezt. Az eljárás hűtlen kezelés miatt indult a bank vezetője ellen a 4,3 millió euró kifizetése miatt. A korábbi gyanú szerint a Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partnersnek utalták át a pénzt furcsa körülmények között készült tanulmányokért. Pecina esetében megállhat a bűnrészesség vádja.

A lap felidézi, hogy a Mediaworks tulajdonosa két hete vette meg a Pannon Lapok Társaságát, ami az ügylet bírálói szerint furcsa, korábban ez versenyjogba ütközött volna. A kritikusok feltételezik, a kormány azzal a feltétellel adott hirtelen zöld jelzést, hogy cserébe elnémul a Népszabadság, amelyet előzőleg a hatalom kivéreztetett.

Mint korábban megírtuk, idehaza a fideszes Tényi István a Fővárosi Főügyészséghez fordult a Népszabadság bezárása miatt. Bejelentést tett ismeretlen tettes ellen tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt. Szerinte akár bűncselekmény is lehet, hogy a Népszabadságra felvett hitelből a Mediaworks megvette a Pannon Lapok Társaságát, miközben bezárta azt a lapot, amelyet az MKB zálogjoga terhel.

Forrás: 24.hu

A Népszabadság főszerkesztőjének, Murányi Andrásnak az interjúja az Egyenes Beszédben.

(Részlet)

Gazdasági okokra hivatkozik a Mediaworks

A nol.hu-ra ellátogatók szombat óta a Népszabadságot is kiadó Mediaworks sajtóközleményével találkozhatnak a hírportál megjelenése helyett.

Ebben az áll, hogy „a bevételek növekedése és a menedzsment költségcsökkentési intézkedései ellenére a Népszabadság esetében ez idáig sajnos nem sikerült megteremteni a pénzügyi eredményességet. Ennek, a jövőbeli sikeres üzleti modell meghatározása útján történő elérése a menedzsment kiemelt feladatát kell, hogy képezze”.

Tájékoztatásuk szerint a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal csökkent, ami több mint 100 000 példányt jelent. Így a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és ez az idei évben sem változott.

„A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje arra fog összpontosítani, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a lap számára. Ennek keretében a jövőbeli működés biztosítása céljából konzultációt kezdeményez az érintettekkel” – tették hozzá.

A médiavállalat a fentiekkel indokolta, hogy a Népszabadság print és online kiadását felfüggesztette „az új koncepció kialakításáig, illetve megvalósításáig”.

Tisztelt Olvasó!

A Népszabadság Zrt. tevékenységének felfüggesztése miatt felháborodás söpört végig a magyar közéletben.

A MÚOSZ ügyvezető elnökeként kizárólag konkrét adatokra és gazdasági mutatókra támaszkodom. Az alábbi táblázatokat ajánlom szíves figyelmükbe.

Mit mutatnak a tények?

A táblázat a Népszabadság Zrt. alkalmazotti létszámának alakulását mutatja
A táblázat a Népszabadság Zrt. alkalmazotti létszámának alakulását mutatja
Ez a táblázat a Népszabadság Zrt. árbevételének alakulását mutatja
Ez a táblázat a Népszabadság Zrt. árbevételének alakulását mutatja
A további táblázatokban a tulajdonosi szerkezetet tanulmányozhatják
A további táblázatokban a tulajdonosi szerkezetet tanulmányozhatják

kep4

kep5

kep6

Budapest, 2016. október 10.

Forrás: Bisnode Partner Control

Tóth Károly
ügyvezető elnök

 

A MÚOSZ korábbi vezetőinek nyilatkozata:

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) korábbi elnökeiként, illetve tiszteletbeli elnökeiként az alábbi nyilatkozatot tesszük.

Véleményünk szerint a Népszabadság napilapnak és online változatának a sajtószabadságot durván sértő felszámolása politikai döntés volt. A kiadó Mediaworks által hivatkozott gazdasági konszolidálásnak ésszerűtlen formája volna a Népszabadság puccsszerű kivonása a lappiacról, a márkanév tönkretétele, a termék legstabilabb vásárlóinak (előfizetők) elriasztása.

A fentiek közzétételét azért is indokoltnak látjuk, mert a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a történtekre eddig nem reagált, és Tóth Károly ügyvezető MÚOSZ-elnöknek az ügyről a HírTV-nek adott nyilatkozata szerint a Népszabadság kiadását elsősorban gazdasági okokból szüntették meg.

Eötvös Pál, Keleti Éva, Komlósi Gábor, Vince Mátyás, Wisinger István

Budapest, 2016. október 9.

 

A MÚOSZ ügyvezető elnökének levele a Mediaworks vezetőségének:

Mediaworks  Vezetősége

BUDAPEST

Tisztelt Vezetőség!

Figyelemmel kísértük, kísérjük  a Népszabadság szerkesztősége körül kialakult helyzetet.  Szeretnénk első kézből tudni, informálódni, hogy van-e lehetőség a megegyezésre, hol tartanak a tárgyalások, és van-e mód  az újság további megjelentetésére. Bízunk abban, hogy a Mediaworks nem éppen szokványos lapmegszüntetése mögött valóban gazdasági jellegű döntés született. Tudomásunk van arról, hogy a cég további megyei napilapok felvásárlását tervezi. Számunkra ezért is fontos, hogy idejében megtudjuk, a jövőben mire számíthatnak a megyei lapoknál dolgozó újságírók.

Ezért személyes találkozót kezdeményezünk Önökkel.

Számunkra fontos, hogy közéleti botrányoktól, s politikai hisztériakeltéstől mentes legyen az újságíró társadalom.

A találkozó helyszínére, időpontjára várjuk az Önök javaslatát.

A találkozóra a MÚOSZ székházában is sor kerülhet.

Budapest, 2016.október 10.

Tisztelettel :

Tóth Károly

a MÚOSZ ügyvezető elnöke

Önnek ajánljuk