Libik-filmklub: Októberi vasárnap

A Libik-filmklub következő vetítésén az Októberi vasárnap című alkotást tekinthetik meg az érdeklődők.

Időpont: 2016. október 12. (szerda), 17.30 óra
Helyszín: Sajtóház, Mikszáth terem
Budapest, VI. kerület, Vörösmarty utca 47/

Facebook esemény

A film Kovács András Kossuth-díjas filmrendező alkotása, mely az André Libik Filmproduktion München és a MAFILM koprodukciójában készült.

oktoberi-vasarnap

A magyar történelemben 1944. október 15-én lejátszódott a “nem cselekvés drámája”. A nácik könnyű szerrel tudták március 19-én megszállni Magyarországot. A később titokban aláírt fegyverszüneti megállapodás és a proklamáció ellenére Horthy – fia elrablásának hírére – mindenfajta ellenállásról lemond. A nyilasok átveszik a hatalmat, és felgöngyölítik a “kiugrást” célzó összeesküvést.

A film hőse Tost Gyula repülő alezredes, Horthy szárnysegédje, a “kiugrás” egyik szervezője. Az 1978-ban forgatott film volt az első nyugatnémet-magyar játékfilm-koprodukció. Ellentétben a Kádár-korszak gyakorlatával, árnyaltan ábrázolja Horthy családját és munkatársait. A vetítés után a film alkotója, Kovács András (90) beszélget a nézőkkel.

A rendezvény nyilvános és ingyenes.

A szerzőről

Önnek ajánljuk

Ezt olvasta már?

Zenei témájú karikatúrakiállítással ünnepeljük idén is a Zene Világnapját!

A Zene Világnapja alkalmából a MÚOSZ Magyar Karikatúraművészeti Szakosztálya A zene a karikatúrában címmel karikatúrakiállítást rendez a Fővárosi Szabó Ervin...

Close