Libik-filmklub: Titanic – Egy katasztrófa utóélete

Szeptemberben újra várja a filmkedvelőket a Libik-filmklub a Sajtóházban. A következő alkalommal André Libik Titanic – Egy katasztrófa utóélete című német, magyarul beszélő filmjét tekinthetik meg.

Időpont: 2016. szeptember 14. (szerda), 17.30 
Helyszín: Sajtóház, Mikszáth terem
Budapest, VI. kerület, Vörösmarty utca 47/a

titanic

A Titanic első útján, Southamptonból New York felé tartva az 1912. április 14-ről 15-re virradó éjszakán egy jéghegynek ütközött, és 2 óra 40 perc alatt elsüllyedt.
Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa teljes körű nyomozást rendelt el a katasztrófa kivizsgálására, a michigani republikánus szenátor, William Alden Smith elnökletével. Smith 1912. április 19-én, tehát négy nappal a Titanic elsüllyedése után el is kezdte a vizsgálatot egy bizottság élén.
A meghallgatások 17 napon át folytak a New York-i Waldorf Astoria szálloda báltermében. A szemtanúktól származó eskü alatt tett vallomások 1145 oldalt töltöttek meg. Az első tanú J. Bruce Ismay volt, akit már jó előre sokan bűnbaknak tartottak. A White Star Line elnökének ugyanis másokat nem kímélve sikerült bemenekülnie egy mentőcsónakba. A tárgyaláson Ismay gondterhelt volt, azt hangoztatta, hogy neki ,,nincs semmi rejtegetnivalója”, emellett próbálta eloszlatni a pletykákat, miszerint a Titanic rekordidő alatt próbált átkelni az óceánon.
13528819_1101932993204357_7196506375730589800_n
Összesen 82 szemtanút hallgattak meg, köztük volt Lightoller másodtiszt, Boxhall negyedik tiszt, az őrszem, Frederick Fleet, és Guglielmo Marconi.
Smith szenátor bírálta az Angol Kereskedelmi Minisztériumot, amiért nem volt elég mentőcsónak a Titanicon, másrészt Smith kapitányt is, aki hajójával elsüllyedt – ez lett volna amúgy is az utolsó útja nyugdíjazása előtt.
Hogy mindez miképp végződött, megtudhatják szeptember 14-én.

A film a szenátusi vizsgálat jegyzőkönyve alapján készült, André Libik produkciójában, a ZDF német közszolgálati televízió megbízásából.

A vetítés nyilvános és ingyenes.

Önnek ajánljuk