Miért hallgatott Knézy a menekült úszóról?

 

MenekultUszoFutamgyozelmeOlimpia2016RioKnezyHK

A 444.hu cikke

Volt egy előfutam, amit egy menekült nyert 100 méteres női pillangóban

Az idei olimpián a NOB zászlaja alatt menekültcsapat is indulhat olyan sportolókkal, akik hazájuk elhagyására kényszerültek. Az egyikük a szíriai Yusra Mardini lett, aki a tengeren átúszva menekült Európába, most Németországban él. A 18 éves versenyző megnyerte előfutamát – a továbbjutásra nem volt esélye, de esetében ez aztán tényleg nem volt fontos.

Az m4 élőben közvetítette a futamot. Knézy Jenő a futamban induló öt versenyző közül a másik négy nevét kimondta, hármuknál még az országukat is felsorolta. Mardini, a futamgyőztes nevét viszont elhallgatta, és arról se beszélt, hogy menekültként, nemzetközi színekben versenyezhet. Mindezt úgy, hogy az olimpiai közvetítést időről időre egyperces, terror- és migrációközpontú híradók és az október 2-i menekültellenes népszavazás kormányzati reklámjai tarkítják.

Az eredeti cikk ITT olvasható


 

Magyar Helsinki Bizottság

Dicsőség a menekültcsapat sztárjának az olimpián, szégyen a magyar közmédiának

Először is gratulálunk a menekültcsapat legismertebb tagjának, a Szíriából tengeren átúszva menekült 18 éves Yusra Mardininek ahhoz, hogy a női 100 méteres pillangó első előfutamát megnyerte.

A közmédia kommentátorának ugyanakkor a közvetítés során nem sikerült kimondania sem a menekültcsapat, sem a győztes versenyző nevét. A másik négy versenyző nevét és háromnak az országát is bemondta, a menekültcsapatot képviselő és az előfutamot megnyerő Mardiniét nem.
Biztos véletlen, hogy a kormányzati gyűlöletkampány kellős közepén a közmédiában nem hangozhatott el egy menekült neve és sikere.

A Magyar Helsinki Bizottság teljes Facebook-bejegyzése ITT olvasható


 

hvg.hu

Knézy magyarázza, miért hallgatott a menekült úszó sikeréről

 

A hírnek nagy visszhangja lett a sajtóban és a közösségi médiában, a hvg.hu pedig kérdésekkel fordult az MTVA-hoz azt kérve, tisztázzák, mi áll a riporter viselkedésének hátterében. A következő kérdéseink voltak:

–          Volt-e arra szerkesztői-, illetve MTVA-utasítása Knézy Jenőnek, hogy ne említse meg a „menekült színekben” induló úszó apró sikerét?

–          Ha nem volt, számon kérték-e rajta ezt a szakmai és egyben etikai hibát?

–          Felhívták-e a figyelmét arra, hogy ezt többet ne kövesse el?

–          Lehet-e bármilyen következménye egy ilyen hibának?

Az MTVA sajtófőnöke hamarosan válaszolt is, jelezte, közleményt adnak ki az ügyben, de ennek szövegét el is juttatta szerkesztőségünkhöz. Ebben ez áll:

„Nem volt szándékosság ifj. Knézy kommentátori magatartásában – technikai gondok nehezítették a közvetítést.

Megint úgy törli a lábát a magyar sajtó közmédiával ellenséges része az M4 Sport olimpiai kommentátorába, hogy nincs tisztában a tényekkel, és ami nagyobb baj, rá sem kérdez azokra, hanem előítéleteitől vezérelve súlyos jelzőkkel minősíti a teljes közmédiát.”

Ifj. Knézy így fogalmazott az esettel kapcsolatban:

 „Természetesen semmi szándékosság nem volt abban, hogy egy előfutamban nem mondtam ki valaki nevét, aki menekültként jött az olimpiára.

Egyfelől egy olyan futamról beszélünk, amelyikben semmi nem dőlt el a verseny szempontjából, így – függetlenül a versenyzőktől, másról is beszélhetek. Más hasonló szakmai kaliberű futamnál előfordult tegnap, hogy nem feltétlen a képről beszéltem, hanem mondjuk az általam fontosabbnak tartott magyar információkat mondtam el, amire tudtam, hogy máskor nem lesz annyi időm.

Másfelől technikai problémákkal küszködtünk. Két órával a futamok előtt a helyszíni kommentátor állásban semmiféle jel nem volt, nem működött a CIS monitor és az adás képet adó monitor sem.”

A teljes cikk ITT olvasható


Forrás: 444.hu, Magyar Helsinki Bizottság hvg.hu, 

Önnek ajánljuk