Kárpáti György lett a FIPRESCI főtitkár-helyettese

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) az olaszországi Bariban tartott éves közgyűlésén főtitkár-helyettesnek választotta Kárpáti György filmkritikust, újságírót, egyetemi adjunktust, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának titkárát.

A szervezet első alkalommal választott főtitkár-helyettest, amellyel elkezdődött a FIPRESCI utódlási folyamata. Kárpáti megbízatása két évre szól, amelyet követően ő válthatja a főtitkári székben a német Klaus Edert, aki 29 éve tölti be a tisztséget. Kárpátit egyhangúlag választották meg a pozícióra. Magyar kritikus még sosem töltötte be a legnagyobb nemzetközi filmkritikus szervezet főtitkári posztját. A FIPRESCI operatív működését a főtitkár és főtitkár-helyettes végzi, az elnök a szervezetben reprezentatív szerepet tölt be.

karpati_gyorgy

Kárpáti megbízatása a magyar filmkritika elismerése is. A magyar kritika hasonló kihívásokkal küzd meg, mint a világ más országaiban, megítélése viszont nemzetközi színtéren gyakran sokkal jobb, mint itthon, ahol egyre gyorsuló ütemű a filmkritikusi szakma erodálódása, felhígulása, a filmkritikus szakmaiságának mind gyakoribb meg nem becsülése. Kárpáti egyik legfontosabb feladatának a filmkritikus szakma hitelességének megőrzését, a minőségi filmkritika gondozását tekinti, itthon és külföldön is.

A szervezet április 3-4-én tartotta éves közgyűlését, a találkozón újabb két évre elnöknek választották a török Alin Tasciyan kritikust. A FIPRESCI két új alelnöke a francia Isabelle Danel és a lengyel Barbara Hollender lett. Előbbi a legnagyobb francia kritikusszövetség elnöke, utóbbi a lengyel kritikusoknál tölt be elnöki tisztséget. Kárpáti két terminuson keresztül volt a szervezet egyik alelnöke, a kétszer két évet követően kapott most új megbízatást. Kárpáti az elmúlt négy évben a szervezet egységes arculatáért felelt, sikeresen vezényelte le a szervezet kommunikációjának megújítását. A szervezet több mint 70 fesztiválon van jelen zsűriként világszerte, ezek kommunikációjának a megszervezése, összefogása volt az egyik leglátványosabb feladata. A magyar Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is jelen van a FIPRESCI-zsűri, tavaly pedig a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban Nemes Jeles László Saul fia című alkotásának ítélte a nemzetközi kritikusi zsűri a FIPRESCI-díjat.

A FIPRESCI-nek 48 nemzeti szekció az aktív tagja, Japántól és Dél-Koreától kezdve Ausztrálián és Bangladesen át Brazíliáig és Kanadáig. A FIPRESCI magyar tagszervezete a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikusi Szakosztálya. A magyar tagszervezet elnöke Báron György, titkára Kárpáti. A szervezet tavaly ünnepelte alapításának 90. évfordulóját. Az alkalomból Alan Parker, Jean-Jacques Annaud, Constantin Costa-Gavras, Ettore Scola, Andrzej Wajda, Edgar Reitz, Margarethe von Trotta, Nanni Moretti és Tarr Béla is megkapta munkássága elismeréseképp a FIPRESCI 90 Platinum díjat.

Önnek ajánljuk