Megélni az újságírásból és függetlennek maradni

A MÚOSZ Junior Szakosztályának második vendége Magyarósi Csaba blogger, vlogger, újságíró volt. Barátságos, kötetlen beszélgetésben ismerhettük meg munkájának háttérmozzanatait, a szakmáról alkotott véleményét, végül az igen aktív közönség kérdéseire is válaszolt március 11-én a Sajtóházban.

Magyarósi Csaba meglehetősen sokoldalú, nem csak a megjelenési felületek, de a témák terén is. Az Appleblog keretében Apple-termékeket mutat be és tesztel, továbbá kritikával illeti a cupertinoi cég ügyes-bajos dolgait. Az Egy nap a városban célkitűzése, hogy szerethetővé tegye Budapestet, bemutatva a főváros legjobb éttermeit és helyeit, videóiban megmutatja, mit lehet egy napba bezsúfolni a világ nagy városainak látványosságaiból. A net izéi című vlogjában pedig a net és a technika újdonságait követhetjük figyelemmel hetente.

Magyarósi Csaba [Fotó: Karvaly Bence] Ezer László fotói az eseményről >>>
Magyarósi Csaba [Fotó: Karvaly Bence] Ezer László fotói az eseményről >>>

Magyarósi Csaba szerint sok olyan honlap van Magyarországon, amit „szentírásként kezelnek” pedig „nincs rajtuk olyan tartalom, amiért ne fizetett volna az, akiről szól az adott cikk”. Véleménye szerint ez a szakma legalja, és kifejezetten káros, hiszen sokan úgy tartják, hogy a blog hitelesebb forrás a hagyományos médiánál, mivel nem határozzák meg felülről, hogy a szerzőnek mit kell írnia. Hangsúlyozta, hogy a korrupció a blogszférában felháborító méreteket ölt. „Mindenről jót írni veszélyesebb, mint semmiről, de biztos, hogy edukáció szempontjából nincs haszna, sőt kontraproduktív.” Bár azt is hozzátette, hogy a bloggerek többségében tisztességes és őszinte munkát végeznek, ez inkább csak kiugró és bosszantó ellenpélda.

Ő és szerzőtársa, Szűcs Csaba viszont elhatározták, hogy kritikát sosem fognak eladni, senkit nem vernek át. Ha akadnak szponzorált tartalmak, felhívják rá a figyelmet.

Magyarósi Csaba és a beszélgetés moderátora, Papós Tamás, a hvg.hu újságírója
Magyarósi Csaba és a beszélgetés moderátora, Papós Tamás, a hvg.hu újságírója

A televízió és az internet összehasonlításaként megjegyezte, hogy az otthon, saját kamerával felvett, saját maga által vágott videóit többen nézik, mint a legtöbb tematikus csatorna adásait, sőt vannak Magyarországon olyan videósok is, akik nézettségét már a nagy kereskedelmi csatornák sem értékelnék bukásnak egy-egy műsor esetében. Bár „Magyarországon a rendelkezésre álló pénzmennyiség 99 százaléka még a televíziónál van, és csupán 1 százaléka jut a videómegosztóknak”, ez az arány folyamatosan változik az internet javára. A televízió mint média fokozatosan veszít pozícióiból. Bizonyos területeken ez hatványozottan igaz: a gasztronómiai, a technikai műsorok, valamint a filmek egyre inkább az online felületekre sodródnak.

A hagyományos szerkesztőségek visszaszorulása veszélyes folyamat, eltűnésük pótolhatatlan veszteség lenne. A hitelességet is biztosíthatja, hogy a nagy szerkesztőségekben egyértelmű és látható jelei vannak, ha a korrupció felüti a fejét, hamarabb napvilágra kerül, ha egy nagy lap tartalmát megvették. A blogokat egyes témák iránt érdeklődő szerzők készítik, sokszor persze nagyon színvonalasan és hitelesen. De az újságírók szakmai hátterét, feltételeit és szervezettségét biztosító szerkesztőségeket nem pótolhatják. A két világ együttélése lenne az ideális – hangsúlyozta Magyarósi.

Beszélt A város hőse programról, mely az Egy nap a városban bloggereinek projektje: a gyermekéhezést igyekeznek felszámolni úgy, hogy ezzel egy időben – egy kedvezménykártya segítségével – az adományozó, azaz a város hőse és a résztvevő éttermek is jól járjanak. Magyarósi szerint hazánkban az anyagi körülmények és az adományozói kedv alacsony mértéke mellett így, az adományozó jutalmazásával lehet növelni a társadalmi szerepvállalást egyes problémák megoldásában.

IMG_4451

Arra a kérdésre, hogy keresték-e különböző médiumok azzal, hogy felvásárolnák a brandként felépített blog- és vlog portfólióját, elmondta, hogy ezeket mind vissza tudták utasítani, hiszen az általuk végzett, függetlenségüket nem veszélyeztető szolgáltatásaik –a lakásátalakításokkal foglalkozó projektjük, illetve a személyre szabott csapatépítőket szervező városi túrák – megélhetést biztosítanak számukra.

Magyarósi Csaba az utazós videók forgatását élvezi a legjobban, ez a munka egyszerre jelent kikapcsolódást és gasztronómiai élményeket számára. Azt is elárulta, hamarosan új blog bővíti a repertoárját, melynek Az én menő lakásom lesz a neve.

Önnek ajánljuk