Mit tehetsz újságíróként a választások tisztaságáért?

A TASZ meggyőződése szerint nem csak a választás napján, de az egész kampányban kiemelten fontos szerepe lesz az újságíróknak mind a visszaélések feltárásában, mind a közvélemény kiegyensúlyozott tájékoztatásában.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Választási jogi programja széles eszköztárat bocsátott az aktív állampolgárok rendelkezésére, amelyek alkalmazásával bárki tehet a társadalmi változásért. A TASZ úgy gondolja, hogy kiemelten fontos szerep jut az újságíróknak a választások tisztaságának ellenőrzésében, ezért külön tájékoztatót készített a sajtó képviselőinek arról, hogyan gyakorolhatják leghatékonyabban jogaikat a választások napján és az azt megelőző kampányban. Bár ezek a szempontok sok újságírónak ismertek lehetnek, összegyűjtve mégis hasznos támpontot nyújthatnak a következő bő egy hónapban.

Hogyan kell igazolnod a választási szervek előtt, hogy a sajtó munkatársa vagy?

A választási kampányban előfordulhat, hogy az egyes választási szervek ahelyett, hogy segítenék, inkább meg kívánják nehezíteni, hogy az újságírók tájékoztassák a közvéleményt. Azért, hogy ne okozzon gondot önmagad igazolása, személyazonosításra alkalmas igazolványodon kívül legyen mindenképpen nálad egy a sajtó képviseletét igazoltató dokumentum is. Ez lehet egy névre szóló meghatalmazás a médiatartalom-szolgáltatótól, vagy egy sajtóigazolvány, amelyet újságíró szakmai szervezet állított ki. Figyelem: a munkáltatód által, házon belül készített sajtóigazolvány, ha nem rendelkezik a meghatalmazás formai kellékeivel, nem elegendő!

Bloggerként megilletnek ugyanazok a jogok, amik a sajtó munkatársait?

Minden médiaszolgáltatást és sajtóterméket szükséges regisztrálni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) azért, hogy az médiatartalom-szolgálatónak minősüljön.A nem regisztrált, saját célokat szolgáló honlap, blog nem minősül sajtóterméknek, és így nem hivatkozhatsz arra, hogy médiatartalom-szolgáltató képviseletében eljáró személy lennél. Honlapunkon azt is segítünk mérlegelni, hogy megéri-e regisztrálnod az NMHH-nál, ez ugyanis nem csak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár.

Hova mehetsz be a sajtó munkatársaként a választás során?

Lehetőséged van a szavazás megkezdésétől a szavazás tényleges lezárásáig jelen lenni a szavazókörökben és a külképviseleti szavazás során a szavazóhelyiségben. Ezen felül jelen lehetsz a szavazatszámlálás során a szavazóhelyiségben. Fontos, hogy a választások után a levélszavazatok számlálásakor is ott lehetsz, ezt általában nem szokta kiemelt figyelem övezni, pedig múlhat rajtuk 1-2 mandátum, ahogy 2014-ben is ezen múlott a kormánypárt kétharmados többsége.

Semmi nem tiltja, hogy fotókat, videókat készíts a sajtó munkatársaként a szavazókörökben, de ezt úgy kell tenned, hogy ne akadályozd a szavazást. Közszereplőt, politikust, közfeladatot ellátó személyt engedély nélkül is fotózhatsz, magánszemélyektől engedélyt kell kérned ehhez. Kitöltött szavazólapot ne fotózz le! Fontos, hogy nem jogsértő, ha lefényképezed a szavazatszámláló bizottság tagját, ha éppen csalást követ el!

A TASZ meggyőződése szerint nem csak a választás napján, de az egész kampányban kiemelten fontos szerepe lesz az újságíróknak mind a visszaélések feltárásában, mind a közvélemény kiegyensúlyozott tájékoztatásában. Ajánljuk útmutatónkat azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha egy állampolgár választási csalással szembesül, illetve rövid leírásunkat arról, hogy mit lehet tenni a jogsértő vagy erkölcstelen kampányolás ellen. Ha a választási gyűléseken ér téged bármilyen jogsértés, használd mintabeadványainkat, hogy fel tudj lépni ezek ellen.

Forrás: TASZ

Önnek ajánljuk