Karikatúra-kiállítás a 120 éves Kelenvölgyben

Kelenvölgy első lakóépülete 1897-ben épült, az egykori Scharfeneck pedig 1903 októberében kapta a Kelenvölgy elnevezést. Az évforduló alkalmából szervezett rendezvénysorozat részeként október 14-én este nyitották meg a Kelenvölgyi (h)Ősök című karikatúrakiállítást a Polgárok Köre székházban. A kiállítás november 15-ig megtekinthető. Tábori József beszámolója. 

Az egykor Scharfeneck (helyiek ferdítésében Sárfenéknek nevezett mély, részben mocsaras terület) névvel illetett, Budafokhoz tartozó terület Budafok község képviselő-testülete 1903. október 5-i ülésének határozata alapján nyerte el a mai nevét, és kapta a Kelenvölgy elnevezést.

Kelenvölgy így idén októberben már 120 éves múltra tekint vissza. A kelenvölgyi közintézmények és csaknem minden helyi szervezet összefogásával egy októberi rendezvénysorozat keretében emlékeztek az eltelt 120 évre.

Helyi és hazalátogató kelenvölgyiek érdeklődéssel tekintették meg a kiállításokat és nagy számban vettek részt az ünnepi rendezvényeken. Mind a Közösségi Ház, mind Kelenvölgyi Polgárok Köre szűknek bizonyult az ünnepi est rendezvényeire, amelynek keretében megnyitották a Kelenvölgyi (h)Ősök grafikai kiállítást.

A grafikákat és karikatúrákat ma már nem élő, de Kelenvölgy életében jelentős szerepet játszó személyek régi fényképei és Sturdik Miklós helytörténész által megadott jellemzőik alapján alkotta meg Fábry János grafikusművész, a MÚOSZ Karikatúraművészeti Szakosztályának elnöke. A tárlat látogatói pedig megcsodálták, hogy a Kelenvölgyből származó, és a városrészhez ma is kötődő művész mit alkotott, és tusrajzaiban mennyire megfogta Kelenvölgy jeles (h)őseinek tulajdonságait és környezetét.

A karikatúra kiállítás megnyitója után Kondorosi András (harmonika) és Nagy Ferenc (hegedű) jóvoltából felcsendülő zene még sokáig marasztalta a telt házas ünnepi est résztvevőit.

A kiállítás 2017. november 15-ig megtekinthető a Kelenvölgyi Polgárok Köre Székházában (Budapest, XI. ker. Alabástrom u. 9.). A napi programok miatt a kiállítás megtekintéséhez előzetes telefonos egyeztetés szükséges.
Telefon:
2017. november 3-ig): +36 30 948 6393, Tábori József
2017. november 3-tól 15-ig: +361 228-3847, Jakab Árpád

Önnek ajánljuk