A stílus maga az étterem

Jó pár éve működik a Stílusos Vidéki Éttermiség szövetsége, amely viszonylag új színfolt a hazai vendéglátásban. Tagjai szállodák és éttermek, jelszavuk pedig a minőség, az igényesség. Munkájukra a Valentin nap, a közelgő Torkos Csütörtök és a tavaszi ünnepek közeledtével érdemes odafigyelni.

A stílus maga az ember – szoktuk mondani. De mi van akkor, amikor nem személyről, hanem valamely tárgyról, szolgáltató létesítményről van szó? E szövetség tagjai többnyire helyi alapanyagokból készült ételekkel, kézműves mini piaccal, kiváló és változatos konyhával állnak a vendégsereg rendelkezésére. Olykor reneszánsz stílusú bútorzattal, étkészlettel is törekednek az autentikus enteriőrre. Netán afrikai festett népi faragványok, régi dísztárgyak és használati eszközök teszik egyedivé e vidéki szállodák hangulatát.

A kiemelkedő vendéglátóhelyek és szállodák minimum 50 férőhelyes étteremmel, konferenciatermekkel, grillterasszal, szaunával, nyitott medencével és szabadtéri pezsgőfürdővel is rendelkeznek.

A Stílusos Vidéki Szállodák szövetségének programajánlatában a cél a családi programok bővítése, az egyén fejlesztése, ismereteinek bővítése. A programok mindezekhez széles palettájúak: csapatépítő főzés, festős teammunka, játékos vetélkedő, bor-, sajt-, csokoládékóstolás, lovas csapatépítés, jóga, kincskeresés (például) Szentendrén vagy a Szentendrei-szigeten, illetve láda derby, erdei kalandtúra, szüret, kemencés sütés, mese terápia, nomád olimpia, szekerezés, lovaglás, gombásztúra, tajcsi  tanfolyam, korongozás fazekas műhelyben, főzzünk együtt kreatívan, szabadon.

A jelszavak is egyediek: csináld magad a terméked, majd áruld az utcán, piacon, bárhol a településen. Éld túl a vidéket: terelj tyúkot az ólba, vagy szerezz egy tincset a rackáról. Építs szalmabálából várat, vagy légy kovács, fazekas, pár őrára. Nem marad el a bő lére eresztett böllérkedés, „malackodás” – vagy a technika se maradjon ki: vitorlázós csapatépítés, go-kart verseny.

Számos helyszín közül válogathat a vendég. Kedvcsinálóként néhányat mi is említhetünk: az Őrségben, a Bakony nyugati lábainál, Megyeren, a Káli-medencében, a Dunakanyarban (a Szentendrei-szigeten), a Bükkben. Érdemes tehát kutakodni a neten, mielőtt a tavaszi országjárásba belevágunk.

László Gyula

Önnek ajánljuk